Slovenija

Miro Cerar bo Erjavcu zagotovil 40 milijonov

Ž.K./STA
19. 8. 2014, 16.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Miro Cerar se je včeraj sestal s predstavniki strank, ki naj bi sestavljale novo koalicijo. Kot kaže, deljenje ministrstev poteka brez večjih težav, vprašljiva je le še Alenka Bratušek.

KMA/STA

 Kandidatura Bratuškove za komisarko Evropske unije jo je oddaljila od sodelovanja v novi vladi.

Očitno sta DeSUS in SD praktično že v koaliciji, medtem ko sodelovanje SMC in ZaAB ostaja odprto. Cerar je namreč priznal, da je postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki je pod drobnogledom protikorupcijske komisije, motnja v pogajanjih z ZaAB.

Bolj mirno je usklajeval interese s stranko DeSUS. Na pogajanja je tokrat prišel kar podpredsednik stranke Saša Ivan Geržina, ki je povedal, da so dorekli še besedilo koalicijske pogodbe, predvsem pri vprašanju regresa in demografskega sklada, socialnega podjetništva in energetike. Tako se bo kljub izčrpani državni blagajni za regres upokojencem namenilo dodatnih 40 milijonov evrov. O ministrstvih in ljudeh, ki naj bi jih vodili, Geržina ni želel dajati izjav. Povedal je, da bo o tem javnost obvestil Karl Erjavec.

Dejan Židan, predsedujoči SD, je po srečanju z vodstvom SMC dejal, da bodo v vladni koaliciji, ko bo tako odločila konferenca stranke, pred tem pa bo o tem odločalo članstvo. Je pa poudaril, da gredo pogovori v pravo smer. Novi čistopis koalicijskega sporazuma v SD pričakujejo pred sejo predsedstva, ki bo v četrtek.

Ob tem Židan predvideva, da bi potencialni koalicijski partnerji lahko za skupno pogajalsko mizo sedli že ta teden. Glede razdelitve resorjev Židan ostaja še zelo redkobeseden in ni želel komentirati ugibanj, da je kandidat za gospodarskega ministra. A po njegovih besedah stranka »v vsakem primeru ne bo naredila tako, da bi svojega predsedujočega držala v državnem zboru«. Koalicijski sporazum sicer za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev.