Slovenija

V Eti Kamnik si obetajo povrnitev vsaj dela izgubljenih sredstev

STA
19. 8. 2014, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Eti Kamnik, ki naj bi jo prejšnji lastniki po ocenah kriminalistov oškodovali za osem milijonov evrov, si obetajo povrnitev vsaj dela izgubljenih sredstev. "Zavedamo se, da je možnost majhna, vendar kot dobri gospodarji ne nameravamo odnehati," je povedala ena od dveh izvršnih direktorjev Ksenija Jankovič Banovšek.

Profimedia
Slika je simbolična.

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so v ponedeljek sporočili, da so prejšnji mesec zaključili obsežen predkazenski postopek zaradi izčrpavanja večje prehrambene družbe iz okolice Ljubljane. Na tožilstvo v Ljubljani so podali kazensko ovadbo zoper pet fizičnih in tri pravne osebe zaradi suma zlorabe položaja in pranja denarja.

Državnemu tožilstvu so ovadeni prejšnji lastniki Ete Kamnik in vpletene osebe iz obdobja 2011 - 2012, so danes sporočili iz Ete Kamnik.

Od jeseni 2012 je Eta Kamnik v lasti družbe AG, Jankovič Banovškova pa jo vodi skupaj z Markom Koničem. Novo vodstvo je v preiskovalnem postopku začelo sodelovati novembra 2013, od celotnega procesa, ter v prihodnosti sodnega epiloga, pa pričakuje dobro osnovo, da Eta Kamnik dobi povrnjen vsaj del sredstev, ki jih je izgubila v letih 2011 in 2012.

"Zgodbo preteklih lastnikov smo postavili ob stran, jo pa spremljamo in sodelujemo s pristojnimi organi, vendar je za nas pomembna varnost več kot 160 delovnih mest, uspešna prodaja Naturete na slovenskem in 21 tujih trgih, uspešno dokončanje dveh naložb v teku v skupni višini 600.000 evrov in predvsem nemotena proizvodnja na vrhuncu sezone," je poudarila Jankovič Banovškova.

V letu in pol, odkar je edini lastnik Ete Kamnik družba AG, so neto finančni dolg zmanjšali s 6,1 na 2,6 milijona evrov in sodijo med najmanj zadolžena podjetja v prehrambeni industriji.

"Eta je v dobri kondiciji in plačilni sposobnosti. Glavna sezona kuhanja je v polnem teku in surovine plačujemo sproti," pa je povedal Konič. V družbi, ki več kot pol stoletja domuje sredi Kamnika, letos načrtujejo 18 milijonov evrov prihodkov iz prodaje in za zdaj kaže, da bodo to številko dosegli.

V letu 2013 je Eta Kamnik ustvarila 17,5 milijona evrov prihodkov ter en milijon evrov dobička. V prvem polletju letos pa so prihodki znašali 7,7 milijona evrov, medtem ko je bilo dobička za 393.000 evrov.