Slovenija

Zelena luč za nakup Večera

STA
19. 8. 2014, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je v ponedeljek podjetju Dober Večer dala soglasje za nakup večinskega deleža mariborskega časopisnega podjetja Večer. S tem je padla ena zadnjih ovir, da bi Dober Večer, ki sta ga ustanovila Uroš Hakl in Sašo Todorović, postal lastnik Večera.

Mediaspeed
Ministrstvo za kulturo je namreč soglasje za nakup dalo še pred zaključkom prodaje. Po neuradnih informacijah Večera sedaj začne teči rok, v katerem mora podjetje Delu, lastniku Večera, nakazati kupnino. Po informacijah časnika je ta rok 15 dni. Hakl je takšno odločitev agencije pozdravil, poroča Večer.

Delo je imel 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008, varuh konkurence pa mu je že septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru. Ostali manjšinski lastniki Večera so še Slovenski državni holding (10 odstotkov), Delo Prodaja (6,9) in mali delničarji.

Delo je v prvi polovici julija letos s podjetjem Dober Večer v lasti Hakla in Todorovića sklenilo pogodbo o prodaji 79,24-odstotnega deleža Večera. Čeprav vrednosti posla niso izdali, gre po pisanju medijev za dober milijon evrov. Na mizi so imeli sicer štiri ponudbe.

Todorović je takrat dejal, da dokončen prevzem in s tem prihod v mariborsko časopisno hišo pričakuje v nekaj tednih, potem ko se bo o poslu izjasnil varuh konkurence, saj soglasje ministrstva za kulturo že imajo.

Na slednjem so ob sklenitvi posla izrazili pričakovanje, da se novi lastnik Večera dobro zaveda svoje velike odgovornosti za prihodnost časnika, ki ima v slovenskem medijskem prostoru dolgo tradicijo in zelo velik pomen pri zagotavljanju pluralnega in raznolikega medijskega prostora.

Novinarji Večera nad najverjetnejšim novim lastnikom niso pokazali navdušenja, saj da je proces prodaje tudi tokrat tekel netransparentno in neodgovorno. Ob tem so opozorili, da Večer kot eden pomembnih medijev v Sloveniji dobiva lastnike, ki javno niso razkrili virov financiranja in niso dali nobenih formalnih zavez, da bodo medij ohranili. Obstajajo zgolj ustna zagotovila o ohranitvi trenutne dejavnosti, Hakl in Todorović pa jim nista predstavila razvojne vizije medija.