Slovenija

FOTO: Pahor Cerarja predlagal za mandatarja

STA/J.P.
19. 8. 2014, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal predlog kandidature predsednika SMC Mira Cerarja za predsednika vlade, predlog bo v DZ poslal danes. Še pred podpisom se je Pahor s Cerarjem na kratko sestal v predsedniški palači.

Svet24

Pahor je v izjavi za medije po podpisu predloga pojasnil, da je Cerarja predlagal iz treh razlogov: Cerar predseduje stranki, ki je na letošnjih predčasnih volitvah prepričljivo zmagala. Poleg tega je po Pahorjevih besedah celo zelo površni opazovalec volitev zlahka opazil, da je SMC v veliki meri zmagala prav po osebni zaslugi njenega predsednika.

Svet24
Pahor je nadaljeval, da Cerarja predlaga po opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanski skupin, pa tudi zato, ker ga pri Cerarju prepričujeta njegova osebna predanost in osredotočenost na naloge, ki Cerarja čakajo s prevzemom odgovornosti. "To zahtevno dolžnost bo opravljal vestno in uspešno," je Pahor dejal o Cerarju.
KMA
Po prispelem predlogu predsednika v državni zbor predsednik DZ določi datum seje, ki ne sme biti prej kot v 48 urah po prejetju predloga in ne kasneje kot v sedmih dneh. Predsednik DZ Milan Brglez se nagiba k sklicu seje za 25. avgust. Po izvolitvi mora sicer predsednik vlade v 15 dneh predlagati imenovanje ministrov.
Svet24
Doktor pravnih znanosti Miro Cerar je s SMC slavil na julijskih predčasnih volitvah. Stranka je dobila 34,5 odstotka glasov in 36 sedežev v državnem zboru. Predčasne volitve je Pahor razpisal po tem, ko je s položaja odstopila predsednica vlade Alenka Bratušek.