Slovenija

Povečana nevarnost pojavljanja zemeljskih plazov

STA/G.G.
14. 8. 2014, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zaradi velike količine padavin Geološki zavod Slovenije obvešča prebivalstvo na severozahodu Slovenije in na vzhodnem delu osrednje in južne Slovenije o povečani verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v drugih predelih osrednje in severovzhodne Slovenije, a je tam verjetnost nekoliko manjša.

STA

Predvidoma v noči na petek se bodo hidrološke razmere po državi pričele umirjati.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije. 

Po podatkih agencije za okolje bodo dopoldne predvsem v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji še možni lokalno močni nalivi. Ob tem bodo hitro porasti hudourniki in drugi vodotoki. Popoldne bodo možne krajevne nevihte z lokalno močnejšimi nalivi predvsem na Primorskem.

Neurja z obilnim dežjem in sunki vetra so po državi v zadnji noči povzročila kar nekaj težav. Meteorna voda je zalila številne kletne prostore. Posredovali so gasilci, ki so imeli nekaj dela tudi z odstranjevanjem podrtih dreves. Do izpada električne energije je prišlo na območju občine Ig in v Podgradu v občini Ilirska Bistrica, poroča center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje. 


Meteorna voda je zalila kletne prostore ponekod na Gorenjskem, Notranjskem in tudi drugod. Posredovali so gasilci, ki so imeli nekaj dela tudi z odstranjevanjem podrtih dreves. Močan veter je podrl nekaj dreves tudi na cesto Idrija-Idrijska Bela, ki so jih gasilci že odstranili. Do izpada električne energije je prišlo na območju občine Ig in v Podgradu v občini Ilirska Bistrica, poroča center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

V jutranjih urah je meteorna voda še vedno povzročala težave na različnih koncih države, med drugim je zalila kletne prostore Srednje šole za oblikovanje v Mariboru. Zaradi neurja je bila zjutraj prekinjena oskrba z električno energijo na območju občine Podlehnik ter v naseljih Smrje, Dolnja Bitnja, Gornja Bitnja in Mežnarija v občini Ilirska Bistrica. Gasilci pa so pomagala tudi pri prekrivanju in zaščiti ostrešja stanovanjske hiše na Muljavi v občini Ivančna gorica. Preko noči je zaradi neurja strela udarila v objekt, do požara na objektu pa ni prišlo, navaja center za obveščanje.