Črna kronika

Mariborski policisti so si za tarčo vzeli kolesarje

STA/G.G.
14. 8. 2014, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mariborski policisti bodo od petka do ponedeljka izvajali poostrene aktivnosti za večjo varnost kolesarjev v cestnem prometu. Intenzivneje bodo nadzirali kršitve kolesarjev in voznikov motornih vozil, ki ogrožajo varnost kolesarjev, so sporočili s Policijske uprave Maribor. Po njihovih navedbah se varnost kolesarjev na območju Maribora slabša.

Kolesarji so poleg pešcev najbolj ogrožena kategorija udeležencev v cestnem prometu, pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Več kot polovica prometnih nesreč pa se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje, pojasnjujejo na mariborski policijski upravi.

Varnost kolesarjev na območju Policijske uprave Maribor v letošnjem letu je po njihovih navedbah slabša kot lani v enakem obdobju. Letos so namreč obravnavali 145 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev (lani 127), v katerih je umrla ena oseba (lani smrtnih žrtev v tovrstnih nesrečah ni bilo). V omenjenih nesrečah se je 13 kolesarjev se je hudo poškodovalo (lani 11), 112 pa jih je utrpelo lahke telesne poškodbe (lani 109).

Kot ugotavljajo na mariborski policijski upravi, je na slabše stanje varnosti kolesarjev v letošnjem letu zagotovo vplivala večja udeležba kolesarjev v cestnem prometu zaradi ugodnih vremenskih razmer. V letos obravnavanih prometnih nesrečah je bil najpogostejši vzrok neprilagojena hitrost, in sicer v 38 primerih. V 16 primerih je bil vzrok nesreče neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilna stran ali smer vožnje pa je botrovala 21 nesrečam.

Z namenom zagotavljanja večje varnosti kolesarjev v cestnem prometu bodo tako policisti na območju mariborske policijske uprave med petkom in ponedeljkom izvajali poostrene aktivnosti za večjo varnost kolesarjev. Obsežnejši poostren nadzor bodo na območju celotne policijske uprave izvedli v ponedeljek med 7. in 14. uro. Policisti bodo usmerjeni predvsem v ugotavljanje kršitev kolesarjev in voznikov motornih vozil, ki so vzroki za prometne nesreče z udeležbo kolesarjev. Pri delu bodo uporabljali tudi službena motorna kolesa ter civilna vozila z video nadzornim sistemom provida, še napovedujejo na policijski upravi.