Slovenija

Ne pozabite na subvencijo za hrano vaših otrok

STA
7. 8. 2014, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Z novim šolskim letom bodo šole v skladu z novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev za subvencionirano malico in kosilo za otroke upoštevale uvrstitev staršev v dohodkovni razred. Za to pa starši potrebujejo veljavno odločbo o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Vlogo zanju naj vložijo še v avgustu, svetujejo na ministrstvu.

Arhiv Svet24
S 1. septembrom se bodo začele uporabljati določbe novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki prinašajo tudi nov način izmenjave podatkov med ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Njihov namen je poenostavitev uveljavljanja subvencionirane prehrane. Vzgojno-izobraževalni zavodi bodo pri tem upoštevali uvrstitev v dohodkovni razred na osnovni podatkov o povprečnem mesečnem dohodku na osebo, ugotovljenem v veljavni odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji, ter ustrezno znižali višino položnice za malico in kosilo, pojasnjujejo na ministrstvu za delo. Staršem tako vlog za subvencijo ne bo treba oddajati, razen če družina 1. septembra ne bo imela veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji, ker te pravice ni uveljavljala ali se jim bo odločba iztekla 31. avgusta. V tem primeru na ministrstvu za delo svetujejo, naj starši še v avgustu vložijo vlogo za otroški dodatek oz. državno štipendijo.

Če družina nima veljavne odločbe za otroški dodatek oz. državno štipendijo in teh pravic ne želi uveljavljati ali do njih ni upravičena, želi pa uveljavljati subvencijo za prehrano z začetkom šolskega leta 2014/2015, mora v tem mesecu vložiti posebno vlogo za subvencijo malice in subvencijo kosila pri pristojnem centru za socialno delo. V teh primerih bo center uvrstitev v dohodkovni razred ugotovil na enak način, kot to velja za pravico do otroškega dodatka. Obenem na ministrstvu opozarjajo, da je še vedno potrebna prijava otroka na malico oz. kosilo v šoli.

Thinkstock

Višina subvencije malice in kosila ostaja enaka, kot je določena s sedanjo zakonodajo. Do polne subvencije oz. brezplačne malice so upravičeni učenci in dijaki, ki bivajo v rejniških družinah, ki bivajo v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami oz. v domovih za učence in obiskujejo šolo izven zavoda ali ki so prosilci za azil. Subvencija v višini cene malice pripada tudi učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo v družini ne presega 53 odstotkov neto povprečne plače v Sloveniji. Brezplačna malica pripada tudi dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 42 odstotkov neto povprečne plače.

Dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša med 42 in 53 odstotkov neto povprečne plače, pripada subvencija malice v višini 70 odstotkov malice. Dijaki, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša med 53 in 64 odstotkov neto povprečne plače, pa prejmejo subvencijo v višini 40 odstotkov cene malice. Subvencija za kosilo dijakom ne pripada, do polne subvencije za kosilo pa so upravičeni učenci, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 18 odstotkov neto povprečne plače. Do brezplačnega kosila so upravičeni tudi tisti, ki bivajo v rejniški družini. Subvencijo za malico prejema v povprečju okoli 80.000 učencev in 36.000 dijakov, do brezplačnega kosila pa je upravičenih 15.500 učencev, še pojasnjujejo na ministrstvu za delo.