Svet

Namerno naj bi umoril svoje dekle

STA/M.J.
7. 8. 2014, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Sojenje južnoafriškemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu, ki naj bi namerno umoril svoje dekle Reevo Steenkamp, danes prehaja v zaključno fazo. Obramba in tožilstvo bosta v sklepnih besedah predstavila še zadnje argumente v procesu. Sodnica Thokozile Masipa naj bi sodbo nato izrekla v naslednjih tednih. Pistoriusu grozi do 25 let zapora.

Zajem zaslonske slike
Odmevno sojenje 27-letnemu južnoafriškemu paraolimpijcu, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, se je začelo 3. marca letos; na njem je nastopilo skoraj 40 prič.

Ves čas je deležno velike pozornosti javnosti. Na sojenju je bil Pistorius večkrat, vsaj na videz, povsem strt, med drugim je jokal in celo bruhal. Kot je zatrjeval, je bilo vse le tragična nesreča - Steenkampovo naj bi namreč na valentinovo lani ustrelil pomotoma, misleč da je vlomilec. A tožilstvo ni poznalo milosti.

Reuters

Tožilec Gerrie Nel, ki si je zaradi brutalne neposrednosti pri zasliševanju prislužil vzdevek buldog, je priče obrambe eno za drugo raztrgal. Samega Pistoriusa je navzkrižno zasliševal kar pet dni. Po oceni pravnih strokovnjakov naj bi sicer Pistoriusu škodilo predvsem to, da se je zapletel v dve različni zgodbi o tem, zakaj se je odločil na slepo streljati skozi zaprta straniščna vrata. Ti streli so bili namreč usodni za Steenkampovo, ki je bila takrat na stranišču.

Reuters
Zdaj se bosta Nel in Pistoriusov odvetnik Barry Roux na sodišču še zadnjič spopadla za resnico. Predstavitev njunih zaključnih argumentov bo potekala danes in v petek. Zatem bo na vrsti sodnica. Odločitev naj bi sporočila v nekaj tednih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.