Slovenija

SMC obžaluje, da vlada ni sledila njihovemu predlogu za komisarja

STA
31. 7. 2014, 22.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V SMC obžalujejo, da vlada ni sledila njihovemu predlogu glede oblikovanja predloga kandidature za evropskega komisarja. SMC je na to mesto predlagala dosedanjega komisarja Janeza Potočnika. Obenem pa z zaskrbljenostjo spremljajo poročanje medijev o naklonjenosti bodočega predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja določenim kandidatom.

V zmagovalni stranki minulih predčasnih parlamentarnih volitev so v večernem sporočilu za javnost poudarili, da sodi odločanje o predlogih za komisarske kandidature v domeno države Slovenije. Vlada se je seznanila s predlogom premierke v odhodu Alenke Bratušek, da v Bruselj pošlje listo kandidatov za evropskega komisarja, na kateri so Bratuškova, prvak DeSUS Karl Erjavec in evropska poslanka SD Tanja Fajon.

Končno odločitev bo zdaj sprejel Juncker, predvidoma po 30. avgustu. SMC je sicer še v sredo vladi predlagala, naj kot edinega kandidata za komisarja predlaga dosedanjega komisarja Janeza Potočnika. A je ta sdanes poročil, da ne želi biti na seznamu z več kandidati.

Pozneje je tudi odklonil komentar na proces izbire njegovega naslednika in tudi, kakšna bo njegova poklicna pot v prihodnje.