Slovenija

Država ne izpolnjuje svojih dolžnosti do občin

P.Š.
31. 7. 2014, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V občinah Kranj, Šenčur in Naklo potekajo dela na tako imenovanem projektu GORKI – 2. faza. Medtem ko dela potekajo po planu, pa se občine srečujejo s hudimi likvidnostnimi težavami.

P.Š.

Omenjene občine so se namreč v dobri veri, da bodo posodobile svojo komunalno infrastrukturo in pridobile evropska in državna sredstva, podale v drago investicijo.

18.000 – evrov je od države prejela MOK – namesto 3 milijonov evrov.

Že kmalu pa se je zapletlo, saj je vlada podpis pogodbe o sofinanciranju prelagala iz meseca v mesec. Na koncu je projekt GORKI skoraj izpadel iz proračuna, a so zaradi dobro pripravljene celotne dokumentacije občine uspele z državo podpisati pogodbo o sofinanciranju.

P.Š.
Denar so zalagale iz svojih proračunov, v dobri veri, da bo država pokrila vse do zdaj nastale stroške, a se to ni zgodilo. Največje breme nosi Mestna občina Kranj (MOK), ki posodablja tudi centralno čistilno napravo. Od države so prejeli le dobrih 18.000 evrov, morali pa bi jih dobre 3 milijone evrov.

»Po vseh težavah z zahtevki za izplačilo sredstev so bile sprejete rešitve, ki bodo pospešile postopke.« Bogataj o pričakovanju denarja

Kot je za Svet24 povedal župan Mohor Bogataj, za zdaj še uspejo zagotavljati sredstva, a kmalu se lahko zgodi, da bodo ostali brez denarja, tudi za plače zaposlenih. »Po vseh težavah v zvezi z zahtevki za izplačilo kohezijskih sredstev in sredstev države so bile na zadnjem sestanku med ministrstvom za kmetijstvo in okolje in MOK sprejete rešitve, ki bodo po obojestranskem prepričanju pospešile postopke izdelave, pregleda in izplačila zahtevkov,« poudarja Bogataj, a dodaja, da bo treba počakati, ali bo denar res v kratkem na računih občine, saj so se do zdaj že večkrat ušteli.

P.Š.
Kljub temu pa Bogataj ob zaključku projekta ne pričakuje zapletov. Za novogradnje bo tako po njegovih besedah za priključitev v povprečju treba odšteti dobrih 3000 evrov, za obstoječe objekte pa dobrih 1200 evrov. Približali se bodo tudi socialno šibkejšim. »Vsem obstoječim stavbam, ki prenehajo z uporabo lastnih individualnih sistemov za odvajanje in čiščenje odpadne vode in se bodo priključile na javno kanalizacijsko omrežje, se prizna tudi minimalna vlaganja v lastne sisteme v višini 60 odstotkov komunalnega prispevka za kanalizacijsko omrežje in možnost plačila na do 24 obrokov,« poudarja Bogataj.