Slovenija

Višje sodišče pozvalo trojico nazaj v pripor

Gabrijel Toplak
31. 7. 2014, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Če je prvostopenjsko sodišče presodilo, da so lahko osumljeni do pravnomočnosti sodbe na prostosti, je višje sodišče za zdaj sledilo pritožbi tožilstva.

Arhiv Svet24/STA

»Odločitev sodišča spoštujem, a se z njo nikakor ne morem strinjati. Pritožil se bom,« je bil 15. julija neomajen državni tožilec Izidor Rojs, potem ko je mariborsko prvostopenjsko sodišče izreklo sodbo peterici, ki je bila osumljena grozovitega umora 43-letnega Davorina Horvata iz Rošnje. In državni tožilec je uspel.

Arhiv Svet24/STA
Tri vpletene – Matejo Marin, Timoteja Sitarja in obdolženca, ki je bil med kaznivim dejanjem mladoleten ter bi morali začetek prestajanja zaporne kazni prestati na prostosti – je višje sodišče poklicalo »nazaj«. Sodna ustanova na tretji stopnji je spremenila odločitev prvostopenjskega sodišča in odločila, da se mora trojica vrniti v pripor, četudi je sodni senat mariborskega okrožnega sodišča, ki mu je predsedovala Andreja Lukeš, zanje presodil, da je lahko do pravnomočnosti sodbe na prostosti. Pri dejanju, je utemeljevala sodbo Lukeševa, naj ne bi kazali razlogov za naklepno dejanje in naj bi pri vsem imeli le manjšo vlogo, zato je Marinovi ter Sitarju zaradi povzročitve posebno hudih telesnih poškodb izrekla po pet let zapora, mladoletniku pa štiri leta mladoletniškega zapora. Od izreka sodbe sta zaradi morebitne ponovitvene nevarnosti v priporu že Denis Leskovar in Primož Kosi, ki bosta v zaporu preživela tudi daljše obdobje. Leskovar bo za zapahi 20 let, Kosi pa nadaljnjih 18.

Namesto dveh zdaj v priporu vseh pet.

Sicer pa se je tragični dogodek, ki je pretresel mnoge prebivalce Dravskega polja in tudi širše, zgodil z 11. na 12. oktober lani. Peterica naj bi Horvata že večkrat napadla, a tega ni prijavil policiji, usodnega večera pa so ga naprej brutalno pretepli na njegovem domu in ga nato odpeljali v gostinski lokal v Rošnji, s katerim je upravljala Marinova. Tam so ga še kar naprej pretepali in ga pozneje odpeljali na Pohorje ter odvrgli v gozdu, kjer je po izjavi sodnega izvedenca v jutranjih urah umrl.