Svet

Preiskovalci na kraju strmoglavljenja malezijskega letala, v bližini eksplozije

STA/J.P.
31. 7. 2014, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Skupina mednarodnih preiskovalcev je danes po skoraj tednu dni končno uspela doseči prizorišče strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine, potem ko je Kijev nepričakovano razglasil dan brez vojaških operacij proti proruskim separatistom. A blizu kraja letalske tragedije je bilo ob prihodu preiskovalcev slišati eksplozije.

Reuters

Na obsežno območje, kjer je malezijsko letalo z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo 17. julija, je danes prispela manjša ekipa nizozemskih in avstralskih strokovnjakov, ki jih spremljajo pripadniki misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Ta ekipa po navedbah nizozemskega pravosodnega ministrstva za zdaj predstavlja le izvidniško misijo, upajo pa, da ji bo v bližnji prihodnosti sledilo več strokovnjakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Da pa razmere na terenu kljub ukrajinski ustavitvi ofenzive danes ostajajo nestabilne, kaže poročanje ekipe AFP, ki je sledila preiskovalcem. Francoska agencija namreč navaja, da je bilo le nekaj kilometrov stran od prizorišča letalske tragedije slišati eksplozije, iz vasi blizu kraju, kjer leži del razbitin letala, pa videti gost dim. 

Ruske letalske oblasti so danes sporočile, da je ekipa njihovih strokovnjakov dopotovala v Kijev in da upajo, da jim bo uspelo doseči prizorišče strmoglavljenja. 

Kijev je že pred tem sporočil, da proruski separatisti kljub njegovi razglasitvi "dneva tišine" nadaljujejo obstreljevanje ukrajinskih enot v regiji. Ukrajinske oblasti tudi sicer ves čas proruske upornike, ki nadzirajo prizorišče strmoglavljenja, obtožujejo, da blokirajo preiskavo tragedije. 

Po ocenah Zahoda so najverjetneje proruski uporniki z raketo sestrelili malezijsko letalo, Rusija in separatisti pa na drugi strani pravijo, da bi to lahko storilo ukrajinsko vojaško letalo. 

Ruske letalske oblasti so danes sporočile, da je ekipa njihovih strokovnjakov dopotovala v Kijev in da upajo, da jim bo uspelo doseči prizorišče strmoglavljenja. 

Sicer pa sta tako Kijev kot Moskva poslala svoje pogajalce v Minsk, kjer bi lahko potekali pogovori z uporniki glede dostopa do kraja strmoglavljenja. A večjega preboja po poročanju AFP ni pričakovati. 

Separatisti so namreč dali vedeti, da bi se bili pripravljeni sestati s tristransko kontaktno skupino, v kateri so mednarodni opazovalci ter ruski in ukrajinski predstavniki, a kot predpogoj za to postavili umik ukrajinskih sil z njihovega ozemlja.