Slovenija

Reševali so utopljenca

Gabrijel Toplak
22. 7. 2014, 20.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pretekli konec tedna so na reki Dravi pri Vurberku moči merili gasilci. Kar 40 domačih in tujih skupin se je pomerilo v tekmovanju z gasilsko reševalnimi čolni.

Arhiv PGD Dvorjane

Dvorjane, naselje v občini Duplek, so bile pretekli konec tedna po zaslugi tamkajšnjega gasilskega društva prizorišče nastopa dveh priznanih narodnozabavnih skupin, medtem ko se je (njihova) osrednja prireditev – tekmovanje gasilsko reševalnih čolnov – odvijala na Dravi v sosednjem kraju Vurberk. Na 30. jubilejnem tekmovanju se je za medalje in pokale pomerilo skoraj 40 ekip, prišle so tudi iz tujine. »Po trije gasilci se morajo na Dravi izkazati v veslanju, reševanju utopljenca, vezanju vozlov, vzvratni vožnji, pomembna pa je tudi hitrost,« je o tekmovanju v več kategorijah, saj so vozili v čolnih z motorji, ki imajo 18, 20 in 25 konjskih moči (KM), dejal poveljnik Maksimilijan Bezjak.

Arhiv PGD Dvorjane

Predvsem gostje iz Avstrije so tekmovali z močjo motorjev 40 KM. V najšibkejšem razredu so slavili domačini, med ženskami PGD Ljubljana-Trnovo, v razredu 25 KM ekipa gasilcev iz Dogoš, pri ženskah Pekrčanke, med gosti pa DVD Kaštel Gomilica. V razredu 40 KM so zmagali gasilci iz avstrijskega Lebringa.

In kaj o tekmovanju pravi predsednik David Kumer? »Ostajamo zvesti tradiciji. Gasilci preverjamo spretnosti za reševanje v in iz vode. Da delamo v pravi smeri, potrjuje dejstvo, da k nam prihajajo ekipe iz celotne Slovenije, še iz sosednje Avstrije, z obiskom so nas počastili kolegi s Hrvaškega (DVD Kaštel Gomilica). Tudi občinstvo nam ostaja zvesto in tokrat prav posebej vreme,« je pojasnil Kumer.

Arhiv PGD Dvorjane

Tradicionalno gasilsko prireditev pa sestavlja še večerni del pred gasilskim domom. V soboto so svojemu namenu svečano predali še novo gasilsko vozilo znamke Ford Ranger, s katerim bodo lahko po besedah Kumra na račun njegove večnamembnosti kos številnim intervencijam, in nov reševalni čoln. »Gre za veliko pridobitev in pomeni dvig standarda reševanja na področju občine Duplek,« je ponosno sklenil predsednik dvorjanskih gasilcev.

Arhiv PGD Dvorjane