Slovenija

Cerarju bo uspelo sestaviti vlado

STA/M.J.
19. 7. 2014, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Najverjetnejši novi mandatar predsednik SMC Miro Cerar bo uspel sestaviti koalicijo in vlado, meni 81 odstotkov vprašanih v danes objavljeni anketi časnika Delo. Da so bile volitve legitimne, je odgovorilo 84 odstotkov vprašanih, da Janez Janša ne more biti poslanec iz zapora, pa je menilo 78 odstotkov vprašanih.

Mediaspeed/KMA
Da Cerarju ne bo uspelo sestaviti koalicije in vlade, je menilo osem odstotkov vprašanih, da ne vedo, pa jih je odgovorilo 11 odstotkov. Na vprašanje o poražencu volitev, je 43 odstotkov vprašanih odgovorilo, da je to desnica, 10 odstotkov vprašanih, da levica, devet odstotkov vprašanih, da sredina, 36 odstotkov vprašanih ni vedelo odgovora.

Večina, 55 odstotkov, anketiranih meni, da volitve ne bodo sprostile politične napetosti v državi, 37 odstotkov vprašanih pa meni, da jih bodo sprostile. 84 odstotkov anketiranih meni, da so bile volitve legitimne, devet odstotkov, da so bile nelegitimne, sedem odstotkov vprašanih je glede tega odgovorilo z "ne vem". Da Janša ne more biti poslanec iz zapora, je menilo 78 odstotkov vprašanih, da je lahko poslanec iz zapora, pa je menilo 10 odstotkov vprašanih.

Mediaspeed

Največjemu deležu anketiranih bi bila najbližje levosredinska koalicija SMC, DeSUS, SD in ZaAB (23 odstotkov vprašanih), sledile so leva koalicija SMC, DeSUS, SD in ZL (18 odstotkov), sredinska koalicija SMC, SD, NSi in ZaAB (11 odstotkov), desnosredinska koalicija SMC, NSi in ZaAB (devet odstotkov) ter desna koalicija SMC, SDS in NSi (devet odstotkov). Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 401 osebe 15. in 16. julija opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.