Slovenija

Strupena ambrozija v Ljubljani

M.A.
16. 7. 2014, 07.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ambrozija je ena najbolj alergenih rastlin, nezadržno in intenzivno pa se širi tudi v Sloveniji. Našli smo jo v Ljubljani na območju črnuških vrtičkov, potem ko nas je o rasti te škodljive rastline obvestila bralka, ki želi ostati anonimna. Svoj vrtiček ima tukaj že od leta 1984, ambrozija pa se je, kot pravi, na tem območju začela pojavljati pred tremi leti.

Grega Wernig/KMA

Ambrozija je zelo škodljiva in ena najbolj alergogenih rastlin. »Tako kot ostale vrste alergogenega cvetnega prahu tudi cvetni prah ambrozije povzroča različne alergijske bolezni, najpogosteje sezonski alergijski rinitis ali rinokonjunktivitis – seneni nahod …« pojasnjujejo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Od 4. avgusta 2010 velja odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia, ki določa, da morajo lastniki zemljišč, na katerih raste ambrozija, škodljive rastline odstraniti in preprečiti njihovo ponovno rast.

Prav zaradi škodljivosti je tudi z zakonom zapovedano njeno odstranjevanje in zatiranje. Od 4. avgusta 2010 velja tudi odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia, ki določa, da morajo lastniki zemljišč, na katerih raste ambrozija, škodljive rastline odstraniti in preprečiti njihovo ponovno rast.

Kdo je lastnik omenjenih parcel, kaj pravijo na Mestni občini Ljubljana in kdo bi moral za odstranitev ambrozije poskrbeti, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!