Slovenija

Bomo Slovenci, če bo Janez Janša oproščen, ponovno šli na volišča?

Žiga Kariž
16. 7. 2014, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

SDS vztraja: »Volitve so nelegitimne, ker Janez Janša v predvolinem boju ni mogel aktivno sodelovati. Kršene so bile pravice vseh državljanov.« Dan po volitvah pa so se v javnosti pojavile izjave pravnikov, ki jo v teh trditvah podpirajo. Ali to pomeni, da smo šli v nedeljo na volišča zaman in bomo morali že v kratkem ponovno oddati svoj glas?

STA

Med največje poražence letošnjih predčasnih volitev zagotovo spada SDS. Čeprav je po številu prejetih glasov druga največja parlamentarna stranka in bo imela kar 21 poslancev, je njeno razočaranje veliko. Prepričana je, da bi jo njen trenutno zaprti voditelj Janez Janša popeljal do zmage in možnosti, da bi naslednja štiri leta vodila našo državo.

STA, Mediaspeed
Smo šli v nedeljo na volišča zaman in bomo morali že v kratkem ponovno oddati svoj glas?

Takoj po razglasitvi rezultatov je Zvonko Črnač, podpredsednik SDS, na tiskovni konferenci dejal: »Te volitve niso poštene, rezultati niso legitimni. Vlada, ki bo sestavljena na podlagi teh volitev, ne bo legitimna.«

Na to se je pozneje v volilnem središču v Cankarjevem domu odzval tudi predsednik zmagovalne stranke Miro Cerar, ki je dejal: »Teh izjav preprosto ne morem razumeti. Prepričan sem in dejstva kažejo, da so volitve absolutno legitimne, izvedene po ustreznih pravnih poteh. Ljudje so izrazili svojo voljo, imamo izvoljene predstavnike in tudi SDS je sodelovala na teh volitvah. Tako da ne vidim razloga, da bi lahko spodbijali legitimnost teh volitev.«

Kaj o volitvah pravijo ustavni pravniki in kako bi lahko ravnalo ustavno sodišče, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!