Slovenija

Slovenski stik z odprtim morjem

M.J.
12. 7. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Arbitraža med Slovenijo in Hrvaško teče. O njenem dozdajšnjem poteku, pomenu zloglasne besede junction in še marsičem smo se pogovarjali z Dominiko Švarc, doktorico prava, ki je od leta 2010 do julija letos delovala kot svetovalka na meddržavnem sodišču v Haagu, avgusta pa bo začela delati kot predavateljica na univerzi na Barbadosu (University of the West Indies).

Grega Wernig/KMA, googlestreet

Kako poteka arbitraža na stalnem arbitražnem sodišču v Haagu?

Stalno arbitražno sodišče je medvladna organizacija, v katero je vključenih 115 držav. Treba je poudariti, da to dejansko ni »sodišče« v klasičnem pomenu besede. Gre za stalni institucionalni okvir, pod okriljem katerega delujejo različni tribunali in komisije, ki so ustanovljeni za posamične mednarodne spore med dvema ali več državami. Stalno arbitražno sodišče tem tribunalom zagotavlja predvsem pravno in administrativno podporo pri izvajanju arbitražnih postopkov, pa tudi drugih metod mirnega reševanja sporov, kot sta sprava ali postopki ugotavljanja dejstev.

Grega Wernig/M24
Dominika Švarc Pipan

Po katerem pravu odloča arbitražno sodišče v sporu med Slovenijo in Hrvaško?

Primerjalno gledano gre za prvi primer v meddržavnih sporih, ko sta državi izrecno pooblastili arbitre, da poleg mednarodnega prava uporabijo tudi načelo pravičnosti in načelo dobrososedskih odnosov za dosego poštene in pravične rešitve spora. Prav tako je predmet spora glede vprašanja razmejitve morske meje veliko bolj dodelan kot v drugih primerih, saj je razmejitev na morju samo eden od treh vidikov, ki jih mora določiti arbitražno sodišče.

Grega Wernig/KMA, googlestreet

Več o tem, koliko držav se odloči, da svoje spore o meji reši pred arbitražnim sodiščem in še ostale poglede Dominike Švarc si preberite v sobotni izdaji časopisa Svet24!

Grega Wernig/M24
Dominika Švarc Pipan