Slovenija

Prvak SDS Janša v sodni preiskavi

M. R.
10. 7. 2014, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sodišče je uvedlo preiskavo proti predsedniku SDS Janezu Janši v zvezi s prodajo njegovega zemljišča v Trenti in nakupom trisobnega stanovanja na Komenskega ulici v Ljubljani. Poleg Janše sta pod drobnogledom še nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar. Preiskava je bila uvedena na podlagi utemeljenega suma, da je bila trojica vpletena v kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic.

STA

Konec marca 2005 naj bi takratni direktor Imosa Kastelic sklenil kupoprodajno pogodbo s takratnim predsednikom vlade Janšo, s katero je Imos Janši za 236.100 evrov prodal trisobno stanovanje na Komenskega ulici v Ljubljani. Do dela kupnine naj bi Janša prišel tako, da je podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Gantar, na sumljiv način prodal parcele v Trenti. Zanje je Janša prejel nekaj čez 131.200 evrov, po oceni geodetske uprave pa naj bi bile vredne nekajkrat manj. Imos je nato od Eurogradenj za 146.200 evrov odkupil zemljišče v Trenti.

STA

Tako naj bi Kastelic Imos oškodoval za 124.600 evrov. Gre za znesek, ki ga je Imos plačal Eurogradnjam, zmanjšan za vrednost zemljišč po oceni Gursa. Glavni Kasteličev namen naj bi bil Janši pridobiti korist, ki naj bi znašala 109.600 evrov (znesek drugega dela kupnine za stanovanje, zmanjšan za vrednost nepremičnin v Trenti). Imos naj bi tako prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti parcel v Trenti do skoraj polovice sofinanciral nakup Janševega stanovanja v Ljubljani.

STA, Voyo

Tožilci so zahtevo za preiskavo vložili marca, takrat so zaslišali vse tri osumljence, zdaj ko je izdan sklep o preiskavi, pa bodo zaslišali še priče. Sklep sicer še ni pravnomočen, stranke se lahko nanj pritožijo, kar pa ne bo zadržalo začetka preiskave.