Slovenija

Kardinal in novinar našla skupni jezik

M. R.
3. 6. 2014, 16.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kardinal Franc Rode in novinar Dela Dejan Karba sta včeraj za tesno zaprtimi vrati pravdnega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča sklenila poravnavo. Vsebina poravnave ostaja tajna – vpleteni so Tavčarjevo zapustili zaviti v molk.

STA

Nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit, danes kardinal Franc Rode, je zoper Delo in novinarja Dejana Karbo vložil zasebno odškodninsko tožbo zaradi opravljanja in raznašanja neresničnih trditev iz zasebnega življenja. Karba naj bi »grešil« 8. avgusta 2012, ko je v prispevku z naslovom Razkrivamo: Peter S. upa, da bo Rode privolil v test očetovstva, zapisal, da je bil Rode konec šestdesetih intimen s Tanjo Bredo in da mu je pozneje v Nemčiji rodila sina Petra Stelzerja.

Rode je od Karbe in Dela zahteval opravičilo, umik izjav in 30.000 evrov odškodnine.

»Posnetki pogovora in priča, ki je slišano pripravljena potrditi tudi na sodišču, govorijo o tem, da je imel kardinal Franc Rode, ki je bil v mašnika posvečen 29. junija 1960, slabo desetletje po tem s Tanjo Bredo S., ki se je takrat pisala drugače, leta 1969 intimno razmerje,« je v omenjenem prispevku med drugim zapisal Karba.

In še: »Rode in Tanja Breda sta bila po njenih besedah v intimnih odnosih leta 1969. Naslednje leto, 1970, je Tanja Breda v nemškem sanatoriju sv. Jožefa rodila sina Petra. Zdaj na Bližnjem vzhodu živeči Peter je letos spomladi v Sloveniji najel odvetnico, s pomočjo katere poskuša od kardinala Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK.«

Rode je navedbe takoj po objavi odločno zanikal, hkrati pa se je strinjal, da s Stelzerjem opravita preizkus očetovstva s testom DNK. Test, ki so ga opravili na univerzitetnem inštitutu v Münchnu, je oktobra 2012 pokazal, da Stelzer in Rode nista v sorodu. Rode je tako v zasebni odškodninski tožbi od Dela in Karbe zahteval opravičilo, umik izjav in 30.000 evrov odškodnine za duševne bolečine.

Ni znano, ali bo Rode dobil odškodnino, in če jo bo, koliko bo znašala.

Kot je po propadlem poskusu poravnave na začetku aprila pojasnila Rodetova pooblaščenka Nina Zidar Klemenčič, se je kardinal najmanj tri mesece po objavi prispevka počutil nemočnega in ranljivega, trpel je hude duševne bolečine, okolici je moral venomer pojasnjevati podrobnosti iz svoje zasebnosti, duševne bolečine pa so se kazale tudi v občutku izčrpanosti in tesnobe.

Včeraj pa sta Rode in Karba očitno le našla skupni jezik in sklenila dogovor. Javnost je bila iz poravnave, kot je v navadi, izključena, vpleteni pa pred hramom pravice niso bili pripravljeni dajati izjav, saj so se dogovorili, da podrobnosti javnosti ne bodo razkrili. Tako ni znano, ali bo Rode dobil odškodnino, in če jo bo, koliko bo znašala.

Kot je znano, je Rode v isti zadevi sprožil tudi kazenski pregon zoper Karbo, in sicer zaradi kaznivega dejanja opravljanja. Karba na predobravnavnem naroku septembra lani očitkov ni priznal, glavna obravnava pa še ni bila razpisana.