Črna kronika

Za kolesarja usodna hitrost in neustrezna zaščita

N.J.
3. 6. 2014, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dne 2. 6. 2014 okrog 16.20 se je v naselju Fram zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom. 62-letni kolesar hitrosti in načina vožnje ni prilagodil poteku in tehničnim lastnostim ceste in je zato padel po vozišču ter utrpel tako hude telesne poškodbe, da je na kraju umrl.

Arhiv Svet24

Kolesar v času prometne nesreče na glavi ni imel pripete varnostne zaščitne čelade. O obravnavani nesreči bodo policisti podali poročilo na pristojno državno tožilstvo.

Poostrene aktivnosti za večjo varnost kolesarjev 

V času od 6. do vključno 30. 5. 2014 so na območju Policijske uprave Maribor izvajali poostrene aktivnosti za večjo varnost kolesarjev, ki so se izvajale na območju celotne Slovenije. "V sklopu akcije smo izvedli en večji poostren nadzor nad kolesarji in vozniki, ki ogrožajo varnost kolesarjev ter izvedli več krajših poostrenih nadzorov. Pri nadzoru cestnega prometa smo poseben poudarek namenjali vožnji po cesti tam, kjer je kolesarska steza, vožnji po cesti ali kolesarski stezi v nasprotno smer, vožnji po nepravi strani vozišča, uporabi kolesarskih čelad pri otrocih in tehnični brezhibnosti koles," so sporočili.

 

Na območju Policijske uprave Maribor smo v času trajanja akcije ugotovili 326 kršitev kolesarjev in 58 kršitev voznikov, ki so ogrožali varnost kolesarjev. 228. kolesarjem odredili preizkus alkoholiziranosti in pri sedmih kolesarjih ugotovili prisotnost alkohola, dva kolesarja pa sta preizkus alkoholiziranosti odklonila. Zaradi kršitev je bila 339 kršiteljem izrečena globa, 21 kršiteljev pa je bilo opozorjenih.