Slovenija

Jakič na delovnem obisku v Krškem

STA/M.J.
2. 6. 2014, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Minister za obrambo Roman Jakič je na današnjem delovnem obisku v Krškem obiskal vojašnico Jerneja Molana in poligon Gaj pri letališču Cerklje ob Krki. S krškim županom Miranom Stankom je spregovoril o sofinanciranju lokalne javne infrastrukture in sodelovanju Poklicne gasilske enote Krško pri zagotavljanju požarnega varstva na letališču.

Mediaspeed

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za obrambo, v vojašnici izvajajo usposabljanja in opremljanje okoliških prostovoljnih gasilskih društev glede na oddaljenost od letališča. Leta 2013 so prvič izvedli redno letno vajo skupaj s predstavniki Poklicne gasilske enote Krško.

Jakič in Stanko sta spregovorila tudi o projektu Feniks, možnostih vzpostavitve proizvodnih obratov na severnem delu letališča in uporabi letališča v civilne namene.

Jakič in minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel sta v Krškem opravila tudi pogovore s predstavniki Avto moto zveze Slovenije in Zveze za avto šport Slovenije - AŠ 2005 ter Direkcije za ceste. Predstavniki obeh zvez so predstavili potek pripravljalnih aktivnosti za ureditev poligona za šolo varne vožnje in testiranje vozil, kot to nalaga uredba o državnem prostorskem načrtu za Letališče Cerklje ob Krki.

Sicer je kompleks Gaj od leta 2007 znova v upravljanju Slovenske vojske. V državnem prostorskem načrtu za letališče Cerklje se območje Gaj obravnava kot del letališča, in sicer z dvonamensko uporabo - prvo namembnost predstavlja razmestitev letal z območja centralnega dela letališča, druga namembnost pa je opredeljena kot poligon za usposabljanje gasilcev, reševanje s helikopterjem in poligon varne vožnje.

Pobudnik drugonamenske rabe za poligon varne vožnje je ministrstvo za promet. Oba ministra projekt ureditve poligona Gaj podpirata, so še zapisali na ministrstvu za obrambo.