Slovenija

Projekt, ki bo prerodil posavske občine

M. L./Dolenjski list
26. 5. 2014, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tržnica v Krškem na Vidmu je stara 30 let in kliče po obnovi. Slednjo bodo izvedli v petih etapah. V utiranju poti h kruhu našemu vsakdanjemu so si posavske občine zamislile projekt Posavska špajza. Pod tem resda malce arhaičnim geslom tukajšnje tržnice doživljajo svoj preporod.

Lidija Petrišič Colarič

Občina Krško je zaradi pregovorno bogatega proračuna tukaj nekako v prednosti pred drugimi, vsaj kar zadeva lastni občinski finančni vložek.

30 let - toliko je stara krška tržnica.

 

Tržnico v Krškem na Vidmu bodo začeli obnavljati v teh dneh, potem ko sta župan občine Krško Miran Stanko in direktor trebanjskega podjetja CE-INVEST Franc Cvetan 20. maja podpisala pogodbo. Med gradnjo, ki bo predvidoma potekala do septembra, bo tržnica odprta, s tem da bodo občasno delno zapirali dostope do nje.

Lidija Petrišič Colarič
Tržnico, kot že rečeno, obnavljajo v sklopu projekta Posavska špajza, zato bodo za njeno obnovo zagotovili 85 odstotkov denarja, pri čemer svojo blagajno odpira tudi Evropski sklad za regionalni razvoj, kjer so posavske občine denar pridobile iz razpisa ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Preostalih 15 odstotkov in davek na dodano vrednost je strošek občine. Izražena v številkah, tokratna krška gradbena operacija predstavlja nekaj manj kot 360.000 evrov.

Krška tržnica je stara 30 let in po zdajšnjih načrtih jo bodo obnovili v petih etapah. V prvih dveh fazah, za kateri je bila podpisana pogodba, bodo popravili del konstrukcije, zgradili nove zunanje stopnice in obnovili dvigalo. Poleg tega bodo nadkrili teraso in tako pridobili nekaj več kot 500 kvadratnih metrov prostora za prodajo lokalnih pridelkov in izdelkov.

Lidija Petrišič Colarič
Na krški tržnici bodo v naslednjih letih med drugim prenovili in dogradili še sanitarije, obnovili obstoječe ograje, popravili tlak terase in vgradili nove napeljave.

360.000 evrov - vrednost projekta

S projektom Posavska špajza želijo po besedah župana Mirana Stanka na tem območju z obnovo tržnic narediti korak naprej k boljši tržni organiziranosti lokalnih ponudnikov z okoliških kmetij, domačih rokodelcev in raznih društev, kot so vinogradniki, čebelarji, ekološki pridelovalci, za neposredno prodajo lokalnih in regionalnih produktov.