Slovenija

Preverjali smo: Koliko stanejo jagode in češnje?

Sašo Avramovič, Gabrijel Toplak
20. 5. 2014, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tržnice so v tem času dodobra založene z jagodami, s češnjami pa malo manj, saj se njihova sezona prodaje komaj začenja. Ne le da so jagode in češnje zelo okusne in sladke, ampak so tudi zelo zdravilne. Odpravili smo se na glavno mariborsko in ljubljansko tržnico ter preverili cene. Ob tem smo zbrali tudi nekaj koristnih informacij.

Sašo Avramovič, Gabrijel Toplak

Na mariborski tržnici so se prodajalci pritoževali nad slabo prodajo jagod.

Pa začnimo s tem, kako zdravilne so. Češnje imajo veliko prečiščevalno moč, dejstvo pa je, da se bomo prečistili le, če so ekološko brezhibne. Sveže češnje nam pomagajo pregnati telesno in duševno izčrpanost. Med drugim naj bi iz krvi odstranjevale tudi sečno kislino, ki povzroča putiko, revmatične težave, bolečine v sklepih in boleče izrastline na kosteh. Svetujejo pa, naj jih pojemo veliko, predvsem pred glavnimi obroki, torej pred zajtrkom, kosilom in večerjo.

Sveže češnje so odlične, še posebno če so dobro ohlajene, iz njih pa pripravljamo tudi različne pite, zavitke in druge sladice.

To velja tudi za rdeče, sladke jagode, ki se jim ne moremo upreti, zato jemo sveže in iz njih pripravljamo odlične sladice. Tudi jagode so zelo zdravilne. Zelo primerne so, če imamo težave z žolčem in jetri. Tudi peska iz ledvic in mehurja se bomo znebili s precejšnjimi količinami jagod. Jagode z jogurtom ali kislim mlekom med drugim odpravljajo tudi nevšečnosti z revmo in putiko, saj preprečujejo nabiranje sečne kisline v telesu.

»Veliko jagod, ki jih ročno potrgam in so namenjene prodaji na tržnici, zgnije, saj jih kupijo le redki.« Branjevka Barbara Kopun

Ekipa časopisa Svet24 se je odpravila na ljubljansko in mariborsko glavno tržnico. Včerajšnji ponedeljek na osrednji mariborski tržnici zagotovo ni bil dan, ki bi si ga maloštevilni prodajalci in kupci želeli zapomniti. Zasedena je bila namreč le dobršna polovica prodajnega prostora. Tisti, ki so na prodajnem pultu na mariborski glavni tržnici imeli tudi jagode, so se pritoževali nad slabo prodajo, medtem ko so za češnje vedeli povedati, da jih v sadovnjakih zaenkrat še ni toliko, da bi jih lahko prodajali vsak dan. Pri nekaterih prodajalcih so naprodaj predvsem ob koncih tedna, cena za kilogram češenj pa se giblje okrog 7,90 evra. Branjevka Barbara Kopun iz Zgornjega Dupleka je povedala, da prodaja samo doma pridelane jagode, za katere pa je treba odšteti 5 evrov za kilogram. »Prodaja še zdaleč ni primerljiva z lansko, saj je občutno manjša. Veliko jagod, ki jih ročno potrgam in so namenjene prodaji na tržnici, zgnije, saj jih kupijo le redki. Opazi se, da ljudje nimajo denarja,« je pojasnila Kopunova.

TRŽNICA MARIBOR:

Češnje (kg)      7,90 EUR
Jagode (kg)     5 EUR

TRŽNICA LJUBLJANA:

Češnje (kg)      4 do 7 EUR
Jagode (kg)     5 EUR

Prodajni prostor na glavni ljubljanski tržnici pa je bil včeraj kar dobro zaseden in tudi stojnice prodajalcev so bile dodobra založene z jagodami in češnjami. Za kilogram češenj bomo morali odšteti od 4 do 7 evrov, za kilogram jagod pa okoli 5 evrov. Veliko prodajalcev nam ponuja pakirane jagode v košarici (500 gramov), cene pa se gibljejo od 2 do 2,5 evra. Nekateri prodajalci pa so nam vseeno potarnali, da je letos v primerjavi z lanskim letom prodaja češenj slabša, jagod pa se proda približno toliko kot lani.