Črna kronika

Predobravnavni narok Mariborčanu za sodelovanje pri trojnem umoru v Srbiji preložen

STA/J.P.
20. 5. 2014, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na mariborskem okrožnem sodišču so danes uspeli izpeljati predobravnavni narok zoper Aleksandra Žlendra, ki ga je policija septembra 2011 prijela zaradi suma, da je bil pred leti vpleten v trikratni umor v Beogradu. Obdolženi, ki se brani s prostosti, je zavrnil priznanje, v zameno za katero mu je tožilstvo ponudilo 18 let zapora.

Dolenjski list

Marca je bil narok preložen, ker je obdolženi na sodišče prišel brez zagovornika, tokrat pa je pred sodnico Tanjo Rot stopil v spremstvu odvetnika Aleksandra Tuška. Tožilka Saša Lutarič mu je za priznanje ponudila 18 let zapora, česar pa Žlender ni sprejel.

Njegov zagovornik je nato zahteval izločitev dela listin, ki se nahajajo v sodnem spisu, predvsem tistih, ki se tičejo zaslišanj prič in obdolženih na procesu v Srbiji. Čeprav je to zahtevo višje sodišče že zavrnilo, prav tako je obtožnica že pravnomočna, na kar je opozorila tudi tožilka, obramba trdi, da so bila pričanja pridobljena z grožnjami srbskih policistov.

Žlender naj bi sodeloval pri trikratnem umoru leta 1993 v Beogradu, a je bil nato ves čas nedosegljiv srbskim pravosodnim organom. 

Ob tem je obramba zahtevala, da se iz Srbije pripelje celoten tamkajšnji sodni spis, saj naj bi bile v tukajšnjem nekatere fotokopije kontradiktorne, prav tako je zahtevala neposredno zaslišanje prič ter postavitev izvedenca sodne medicine, saj naj bi bili sporne tudi nekatere ugotovitve o umorih. Tušek je še predlagal imenovanje sodnega izvedenca za Radovana Joksića, ki je bil za dejanja že obsojen v Srbiji in je tudi obremenil Žlendra.

Slednji sicer iz Srbije leta 1993 naj ne bi zbežal zaradi očitanih zločinov, pač pa ker je dezertiral iz vojske, v kateri je služil vojaški rok. Prav tako želi Žlender spremeniti svoj zagovor iz preiskave, zato je njegov odvetnik predlagal še medicinsko dokumentacijo, ki naj bi dokazovala, da je svoje izjave v preiskavi podal v času, ko je imel psihične težave zaradi same preiskave in hkratne izgube dela. Sojenje se bo začelo 16. septembra, do takrat pa bo sodišče odločilo o zahtevah obrambe.

Žlender naj bi sodeloval pri trikratnem umoru leta 1993 v Beogradu, a je bil nato ves čas nedosegljiv srbskim pravosodnim organom. Ko so ga policisti vendarle našli v Sloveniji, ga ta zaradi slovenskega državljanstva ni izročila Srbiji, zato je slednja na pobudo mariborskega tožilstva kazenski pregon odstopila Sloveniji. Julija lani je obtožnica po sodni preiskavi postala pravnomočna.

Joksić je bil na srbskem sodišču obtožen celo na smrtno kazen s streljanjem.

Srbsko, zdaj pa tudi slovensko tožilstvo, ga bremenita, da je bil vpleten v umor, ki se je v srbski prestolnici zgodil oktobra leta 1993. V njem je Joksić do smrti ustrelil lastnika enega od butikov, Nebojšo Salatića, njegovo partnerico Slavico Kovačević in njunega mladoletnega nečaka. 

Policija je motiv za trojni umor, kakor tudi glavnega storilca in njegove pajdaše odkrila šele dve leti pozneje. Joksića so prijeli, ta pa je nato izdal še druge, ki naj bi pri dejanju sodelovali. Ko je na zatožno klop sedla četverica, razen Žlendra, je prvoobtoženi sodišču povedal, da je stanovanje podjetnika oropal prav s slednjim, s katerim naj bi sodelovala tudi pri nečednih poslih s preprodajo goriva.

Joksić je bil na srbskem sodišču obtožen celo na smrtno kazen s streljanjem, a te niso izvršili, saj mu je srbsko sodišče sprva izrečeno kazen leta 2002, ko se je spremenila ustava, spremenilo v 40 let ječe.