Slovenija

Rezultati ankete: Koga bi Slovenci sedaj volili in kdo nima možnosti?

P.R.
7. 5. 2014, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Medtem ko se politiki pregovarjajo o datumu predčasnih volitev, ste se bralci v naši anketi odločali, komu bi še dali priložnost. Oglejte si rezultate!

Na našem portalu Svet24 je potekala anketa, v kateri smo vas spraševali, za katero od parlamentarnih strank bi glasovali na predčasnih volitvah. Rezultat je neodločen. Osemintrideset odstotkov vprašanih ni bilo zadovoljnih z izbiro med strankami SDS, SD, Pozitivna Slovenija, Desus, NSi, Državljanska lista in SLS in so s svojim glasovanjem sporočili, da ne bi glasovali za nobeno od naštetih možnosti. Prav toliko, 38 odstotkov vprašanih, pa bi na predčasnih volitvah podprlo stranko SDS, ki tudi sicer vse od pravnomočne obsodbe njenega predsednika Janeza Janše v zadevi Patria pridobiva podporo javnosti. Na tretjem mestu, a daleč zadaj, se z osmimi odstotki podpore nahaja stranka SD. Na četrtem mestu je Pozitivna Slovenija, za katero je glasovalo 5 odstotkov vprašanih, tesno za njo pa je stranka Desus s štirimi odstotki podpore vprašanih. Zadnji dve mesti si delita Državljanska lista in stranka SLS, vsaka z dvema odstotkoma podpore vprašanih. Po spolu so se glasovi porazdelili precej različno.

Tako je opcijo, da ne bi volili nobene od naštetih strank (38 %), izbralo 61 odstotkov moških in 39 odstotkov žensk. Stranko SDS (38 %) bi volilo 69,3 odstotka moških in 30,7 odstotka žensk. Glasove podpore za stranko SD (8 %) si je razdelilo 64 odstotkov moških in 36 odstotkov žensk. Pozitivno Slovenijo (5 %) je izbralo 63 odstotkov moških in 37 odstotkov žensk, stranko Desus (4 %) 54 odstotkov moških in 46 odstotkov žensk, stranko NSi (3 %) pa 77,5 odstotka moških in 22,5 odstotka žensk. Pri strankah Državljanska lista in SLS, ki sta v spletni anketi prejeli po dva odstotka podpore, so si ženske in moški glasove razdelili povsod enako – po en odstotek.

Sicer pa se bodo karte na slovenskem političnem parketu še močno premešale, ko bodo nanj tudi uradno stopili novi igralci. Po napovedih poznavalcev se bodo razmerja moči močno premešala predvsem na levici, kjer nastajajo nove stranke. Močna podpora se napoveduje Listi Igorja Šoltesa in nastajajoči stranki Mira Cerarja. Zanimivi bodo zagotovo tudi kazalniki razmerij moči med »starim« delom Pozitivne Slovenije pod vodstvom Zorana Jankovića in njeno odcepitveno vejo, novo stranko, ki jo ustanavlja Alenka Bratušek.