Slovenija

Kdo bo zamenjal dolgoletnega predsednika SDS Janeza Janšo?

Petra Rupnik
3. 5. 2014, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

»Tisti, ki misli, da je SDS samo Janez Janša, se moti,« pravi pravnomočno obsojeni predsednik stranke SDS in s tem morda pušča odprtih več možnosti za rošade v vrhu stranke. Bo Janša torej obdržal vajeti v svojih rokah ali jih prepustil komu drugemu?

Svet24

»V poslanski skupini stojimo za svojim predsednikom v borbi s strah vzbujajočimi razmerami v državi,« je pred dnevi dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko in še enkrat želel potrditi, da Janša ne glede na vse ostaja predsednik stranke.

Tudi Janša sam se je na tiskovni konferenci, na kateri se je odzval na sodbo, skliceval na lanski kongres stranke, kjer je bil (znova) izvoljen za predsednika stranke s polnim mandatom. Ko smo mu novinarji pod nos vrgli njegovo izjavo iz leta 2011 v oddaji Pogledi Slovenije, kjer je izjavil, da bo v primeru pravnomočne obsodbe odstopil z vseh funkcij, je odvrnil, da je s tem mislil le premiersko funkcijo.

Bo Janša torej obdržal vajeti v svojih rokah ali jih prepustil komu drugemu?

Vendar pa ni želel pojasniti, kakšno je stališče stranke do pravnomočno obsojenih članov. Ali stranka morda tega stališča še nima izdelanega? Težko verjetno, saj je Janša dejal, da so se že januarja dogovorili, kako ravnati v kakšnem položaju. In tudi zato kljub javnim izrekanjem podpore Janševemu predsedovanju SDS govorice o primernih kandidatih za njegovo vsaj navidezno zamenjavo ne potihnejo. »V SDS je potencial, ki je sposoben odgovorno voditi to državo – tudi brez mene,« je izjavil Janša. In kdo je strankarski potencial? Če smo v prejšnjih dneh poročali o tem, da se je v stranki že dlje časa govorilo o Milanu Zveru kot možnem nasledniku Janeza Janše, so se zdaj pojavila tri nova imena.

Več o njih si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!