Slovenija

Janković: Bratuškova se na klic ni odzvala

STA
28. 4. 2014, 21.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

PS ne ruši vlade in ne zapušča koalicije, je po srečanju nekaterih članov sveta stranke dejal predsednik PS Zoran Janković. Znova je pozval Alenko Bratušek, naj ostane premierka, do rednih volitev pa naj se v program vlade vključi program PS. Predčasnih volitev si ne želijo, a so nanje pripravljeni. V poslanski skupini ostaja vsaj deset poslancev.

Grega Wernig/KMA

Kot je pojasnil Janković, je na današnje srečanje povabil vseh 52 članov sveta. Sestanka se jih je udeležila slaba polovica, pri čemer so nekateri člani na dopustih, nekateri so se opravičili, drugi pa "pač niso prišli", je dejal.

Dodal je, da je čez konec tedna poklical vse tri podpredsednike PS (poslanki Mašo Kociper in Melito Župevc ter Roberta Goloba) in se z njimi pogovarjal, medtem ko se Bratuškova in vodja poslancev PS Jani Möderndorfer na klic nista odzvala. Nato je spisal vabilo za srečanje in ga poslal vsem članom sveta PS, danes dopoldne pa izvedel, da ima Bratuškova sočasno sklicano srečanje "posameznih poslancev". Zato se je Janković, kot pravi, opravičil in srečanje prestavil na poznejšo uro. Je pa priznal, da si je želel, da bi se srečanja udeležila tudi Bratuškova. Ali bo Möderndorfer še naprej vodil poslansko skupino oziroma sploh ostal v poslanskih ali strankinih vrstah, pa Janković, kot je dejal, ne odloča.

'Mi ne rušimo vlade'

Sporočilo današnjega srečanja pa je po njegovih besedah jasno in državotvorno: "Mi ne rušimo vlade. Pripravljeni smo nadaljevati delo koalicije ob tem, da se v njen program vključijo tudi projekti, ki smo jih mi zagotovili državljanom na volitvah leta 2011." Če bo prišlo do kakšnih izstopov iz PS in poslanske skupine, se bodo potem pogovarjali naprej, kateri projekti v vladi morajo biti nujni, če bo PS vlado podpirala, je povedal Janković. "Če partnerji želijo kakšen drug scenarij, smo pa pripravljeni tudi na to," je poudaril.

'Pogojevanja koalicijskih partnerjev so nesmiselna'

Ob tem je vse člane tako sveta kot poslanske skupine pozval, da ostanejo skupaj in znova zatrdil, da je strankin program Slovenija 2020 edina možna rešitev za državo. Da se drugi partnerji "vtikajo v odločitve kongresa PS", pa je nedopustno, je ponovil Janković. Kot je dodal, tudi PS v vsem tem času nikogar ni učila, kaj naj naredi, kje naj bo in kako naj se obnaša. Zato so pogojevanja koalicijskih partnerjev nesmiselna, je pristavil in ponovil, da ni in tudi ne bo v vladi.

Srečanja z Jankovićem se je udeležilo 11 poslancev. Da ostajajo v poslanski skupini stranke, jih je zagotovilo devet: Janja Klasinc, Tina Komel, Alenka Bikar, Renata Brunskole, Lejla Hercegovac, Matjaž Zanoškar, Jožef Kavtičnik, Stanko Stepišnik in Branko Ficko. Pričakovati je, da se bo tako odločila tudi Barbara Žgajner, ki se sicer sestanka ni udeležila. Medtem je pod vprašajem odločitev poslanke Melite Župevc, ki novinarjem ni želela dati izjave. Vmes je na srečanje prišel tudi Brane Golubovič, ki pa je že popoldne pojasnil, da zapušča tako PS kot poslansko skupino.

Kavtičnik je pojasnil, da nikoli niti ni želel izstopiti iz PS, Klasinčeva pa, da bi v stranki ostala ne glede na to, kdo bi zmagal na petkovem kongresu - Janković ali Bratuškova. Kot je še dodala, je kongres najvišji organ vsake stranke, njegove sklepe pa je treba spoštovati, "če je komu to všeč ali ne".

Stepišnik pa je dejal, da je v PS vstopil ravno zato, ker je imela dober program, s poudarkom na gospodarstvu. Želi si sicer, da bi bili enotni in da bi Bratuškova ostala premierka. Brunskoletova je poudarila, da je bila med ustanovitelji PS in da v stranki ostaja, želi pa si, da bi vlada in poslanci svoj mandat nadaljevali do rednih volitev.

Tudi Zanoškar in Bikarjeva sta dejala, da ne gresta nikamor, medtem ko je Lejla Hercegovac izpostavila, da zanjo obstaja le PS - ne glede na to, kdo jo vodi.

Komelova je prav tako potrdila, da ostaja zvesta stranki, vodji, programu in volivcem. Ficko pa je povedal, da je PS mlada stranka s programom, ki se v pravem smislu besede sploh še ni začel uresničevati, zato bi bilo stranko na tej točki nespametno zapuščati.