Slovenija

Nepravilnosti tudi v ptujskem zdravstvenem domu

STA/M.J.
11. 4. 2014, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Računsko sodišče je izvedlo revizijo pravilnosti poslovanja Zdravstvenega doma Ptuj v letu 2012 in pri tem izreklo mnenje s pridržkom. Med drugim je ugotovilo, da je zdravstveni dom 27 uslužbencem izplačal za 41.000 evrov preveč delovne uspešnosti ter kršil zakon pri nabavi materiala in storitev v znesku skoraj pol milijona evrov.

ZD Ptuj

Kot je v povzetku revizijskega poročila, ki ga je objavilo danes na svoji spletni strani, zapisalo računsko sodišče, Zdravstveni dom Ptuj z javnimi uslužbenci ni sklenil dogovorov ter sprejel pisne odločitve o povečanem obsegu dela in plačilu delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. S tem je kršil zakon o sistemu plač v javnem sektorju.

Pri tem je 27 javnim uslužbencem obračunal del plače za delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela v višini, ki presega predpisano omejitev ter jim v nasprotju z zakonom o interventnih ukrepih izplačal za 41.068 evrov preveč delovne uspešnosti.

V nasprotju z zakonom o javnih uslužbencih je Zdravstveni dom Ptuj po ugotovitvah računskega sodišča plačeval premije za nezgodno zavarovanje tudi za javne uslužbence, za katere v kolektivni pogodbi ne obstaja podlaga za to. Takšnih primerov naj bi bilo 77.

Pri nabavi materiala in storitev v znesku 540.767 evrov pa je zdravstveni dom ravnal v nasprotju z zakonom o javnem naročanju. Do nepravilnosti naj bi prišlo pri dobavi goriva, zdravil, elektroinstalacijskih del ter elektro popravil in telekomunikacijskih storitev.

Zdravstveni dom Ptuj med revizijskim postopkom ni odpravil vseh ugotovljenih nepravilnosti, zato je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati ukrepe za odpravo nepravilnosti pri določanju in obračunavanju plače javne uslužbenke ter aktivnosti za izvedbo predpisanih postopkov za oddajo vzdrževalnih del.