Črna kronika

Pozor! Nevaren pes na območju Kranja

M.J.
11. 4. 2014, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nevaren pes je včeraj pozno popoldan na Bregu ob Savi v Kranju ugriznil drugega psa. Dogodek so obravnavali kranjski policisti, ki so ugotovili, da 62-letni skrbnik psa, ki je v preteklosti že ugriznil drugo žival, ni poskrbel za fizično varstvo nevarne živali. Nevaren pes bi namreč moral biti na povodcu in opremljen z nagobčnikom, pa ni bil.

Na policiji pojasnjujejo, da so nevarne živali tiste živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka, nevaren pes pa je tudi pes, ki je že ugriznil človeka oziroma žival. Za take nevarne pse morajo skrbniki vedno in povsod zagotoviti fizično varstvo na enega izmed naslednjih načinov:

 – da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom,

 – da so zaprti v pesjaku ali objektu,

 – da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom, pri čemer nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki so mlajše od 16 let. 

Za nevarne pse pa se ne štejejo:

 – službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica  izvajanja službene dolžnosti;

 – psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označeno z opozorilnim znakom;

 – psi, katerih ugriz je posledica ravnanja z njimi med veterinarskimi

 posegi;

 – psi, ki še niso dopolnili devet mesecev starosti in so v tem obdobju ugriznili enkrat, datum skotitve psa pa je bil vnesen v centralni register psov že pred ugrizom.

Kdor ne zagotovi fizičnega varstva nevarne živali se kaznuje z globo do 1.200 eurov.