Slovenija

Tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo v zadevi Stožice

STA/N.J.
10. 4. 2014, 08.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Specializirano državno tožilstvo je v sredo na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložilo zahtevo za preiskavo zoper tri od petih ovadenih v zadevi Športni park Stožice, zoper dve osebi se še odločajo, piše v današnji izdaji časnika Večer.

Arsen Perić

Gre za kazensko ovadbo, ki jo je v začetku februarja na specializirano tožilstvo podal Nacionalni preiskovalni urad (NPU), med ovadenimi pa naj bi bili ljubljanski župan Zoran Janković, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz ljubljanskega podjetja Grep, obrambni minister Roman Jakič, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli, zdaj Javnega zavoda Šport Ljubljana in nekdanji direktor ljubljanskih Parkirišč Samo Lozej. Omenjeni naj bi bili omenjeni osumljeni preslepitve pri pridobitvi posojila - podpisali naj bi bili 1,8 milijona evrov vredno domnevno fiktivno pogodbo, s katero je Grep, ki je gradil Stožice, dobil 50 milijonov evrov vredno posojilo pri NLB.

Zoper katere osumljene v tej zadevi je v sredo tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, niso vedeli niti zagovorniki ovadenih, ker o tem niso bili obveščeni.

NPU je podal kazensko ovadbo, ker naj bi bil sumil, da sta Ogrin in Sraka iz Grepa, ki je Stožice gradil, nagovorila Jankovića, Jakiča in Lozeja, da so z Grepom sklenili pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov Stožicah. Znesek letne najemnine je znašal 1,8 milijona evrov. Po sklenitvi te pogodbe pa naj bi bil Grep prejel 115 milijonov evrov posojila oziroma prvi del, to je 50 milijonov. Kreditna pogodba s konzorcijem bank in podjetjem Grep je bila sklenjena julija 2010, med pogoji za pridobitev prvega dela posojila pa je bila pogodba z ljubljansko mestno občino za najem parkirnih prostorov v višini 1,8 milijona evrov.

Ogrin in Sraka sta bankam predložila zahtevani dokument, čeprav naj bi vedela, da je bil ta dogovor sklenjen le zato, da bo Grep posojilo dobil. Lozej naj bi dokument podpisal, čeprav naj bi vedel, da je cena za najem tržnice v Stožicah precej previsoka. Jakič naj bi podpisal, čeprav naj bi se zavedal, da Zavod Tivoli ne potrebuje večine najetih parkirišč v Stožicah in da je najemnina previsoka. Župan Janković, ki je prav tako podpisal omenjeni sporazum, naj bi bil to - tako kot Lozej in Jakič - storil zato, da naj bi Grepu omogočil črpanje kredita. Zoper katere osumljene v tej zadevi je v sredo tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, niso vedeli niti zagovorniki ovadenih, ker o tem niso bili obveščeni.

Glede na to, da bo najverjetneje stekla preiskava zoper za zdaj vsaj tri od petih osumljenih, to pomeni, da bo tožilstvo po končani preiskavi, ki jo sodišče na njihov predlog lahko razširi še na ostala dva ovadena, lahko vložilo obtožnico. Če bi bila vložena zoper ministra Jakiča, bi takoj odstopil s svoje funkcije, je napovedal že pred časom, še poroča časnik.