Slovenija

Popoviču na sodišču postalo slabo

S.R.
10. 4. 2014, 07.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tožilka vztraja, da so krivi, a Popovič meni, da bi za posel moral biti pravzaprav pohvaljen in ne grajan.

Mediaspeed

Sicer pa je včeraj po kar nekaj urah na sodišču Borisa Popoviča obšla slabost. Sodnica mu je ponudila odmor, a ga je zavrnil.

Obtoženi, Boris Popovič, direktorica občinske uprave Mestne občine Koper, Sabina Mozetič, in cenilec Rajko Srednik, ki je opravil cenitev zemljišča, naj bi občino oškodovali za 5,5 milijona evrov. Šlo naj bi namreč za vnaprej dogovorjen posel, saj naj bi koprska občina pogoje prodaje prilagodila Sermingu, cenilec Srednik pa naj bi vrednost zemljišča precej podcenil. A kot kaže, je sodna izvedenka Milena Špenger Benko pri svoji cenitvi zemljišča naredila več napak. Med drugim je pri cenitvi primerjala zemljišča iz centra mesta s tistim na Srminu, poleg tega pa je parcele, ki so komunalno že urejene, primerjala s tistimi, ki komunalne ureditve še nimajo. Primerjala je celo zemljišča različnih velikosti. Celo sodnica Meri Mikac se je v zvezi s tem strinjala, da izvedenska mnenja Špenger Benkove niso primerna.

Sodišče je v zadevi pridobilo tudi cenitev zemljišča, ki jo je izdelala banka Sberbank, in sicer zaradi hipotekarnega kredita, ki ga je najel kupec zemljišča. V tej cenitvi je bilo zemljišče ocenjeno na vrednost 237 evrov na kvadratni meter, občina pa ga je prodala za 85 evrov na kvadratni meter. Boris Popovič je ob tem poudaril, da je prav zaradi cenitev, kakršna je ta, ki jo je izdelala banka, veliko podobnih kreditov danes na slabi banki.

V svoj zagovor je Popovič sicer povedal, da je želel zgolj, da se čim prej zgradi obrtna cona, ki je Koper prej ni imel. Dodal je še, da so obrtniki na območju Srmina zemljišča kupovali veliko ceneje, kot je domnevno sporno zemljišče prodala občina. »Sprašujem se, ali so potemtakem obrtniki oškodovali sami sebe,« je dejal Popovič in dodal: »Za ta posel bi moral biti pohvaljen, in ne grajan.«

Pojasnil je tudi, da je moral, da se je posel sploh lahko izpeljal, pridobiti soglasje dveh tretjin občinskih svetnikov (22), on pa je imel svojih svetnikov zgolj 9. Po njegovem mnenju bi se tako ostali lahko, če bi mislili, da je posel sporen, odločili, da ga ne podprejo.

V nadaljevanju sojenja je Popovič včeraj v sklopu svojega zagovora predložil tudi izjave nekaterih slovenskih in tujih gospodarstvenikov, ki posel občine ocenjujejo kot dobrega.

Tožilka Janja Hvala je včeraj izpostavila, da so po njenem mnenju vsi trije obtoženi krivi. Za Popoviča zahteva 4 leta zapora in 3 leta prepovedi opravljanja poklica. Za Mozetičevo zahteva 2 leti zapora in 2 leti prepovedi opravljanja poklica, za Srednika pa 1 leto zapora in 2 leti prepovedi opravljanja poklica. Poleg tega je tožilka predlagala, da se podjetju Serming odvzame protipravno pridobljena premoženjska korist. Je pa včeraj pred zaključnim govorom obtožnico zoper Srednika še razširila. Zdaj mu očita, da cenitve za parcelo sploh ni napravil, ampak da je skopiral cenitvi nekih drugih dveh parcel. Prav tako naj ne bi obstajala naročilnica za izvedbo cenitve. Popovičev zagovornik Renato Dukič se je v zvezi s tem vprašal, kako je sploh možno, da je njegov klient česa obtožen, če ni bila cenitev nikoli naročena in nikoli izvedena. »Je Popovič torej kriv za nekaj, kar sploh ne obstaja?« je še dejal Dukič.