Slovenija

"Zapufani" znani Slovenci in Slovenke

Mojca Vakselj
6. 4. 2014, 08.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Čeprav so slavni, so v nekem trenutku morali priznati, da se tako kot vsi navadni smrtniki včasih ne morejo izogniti dolgovom. Slovenski znani obrazi negativne bančne račune največkrat pridelajo s posojili za nepremičnine in visokimi davki, tuji zvezdniki se po tem, kaj jih pripelje do računov v rdečih številkah, ne razlikujejo kaj dosti od naših. Le zneski so pri svetovnih zvezdah malce višji. No, precej. V sorazmerju z njihovimi honorarji!

Klemen Slakonja in Mojca Fatur

Včasih se najbolj samoumevne stvari izkažejo za drugačne, in če ste prepričani, da se z dolgovi ukvarjate le vi, medtem ko so zvezdniki za to prikrajšani, se motite. Zadnja leta je znanih obrazov, ki jih bremenijo »pufi«, vse več, za vas pa smo izbrali nekaj najbolj sočnih.

Slovenci in posojila za nepremičnine

Klemen Slakonja je že nekaj let nedvomno eden najbolj prepoznavnih slovenskih televizijskih obrazov, a tudi on je moral za nakup stanovanja v središču Ljubljane najeti posojilo. Voditelj, ki si je svoje gnezdece ustvaril s partnerico, prav tako diplomirano igralko Mojco Fatur, s katero imata dva otroka, naj bi bil do vratu v dolgovih, zato pa z družino uživa v stanovanju, ki stoji na elitni lokaciji pod Ljubljanskim gradom. Slakonja se je skupaj z Mojco za drzni podvig odločil, ko je prestopil s Tv3 na Pop TV, kjer so se njegovi pogoji dela – tudi finančni – precej izboljšali. Če naj bi za Zadetek v petek prejemal po 1500 evrov za oddajo, se je njegov zaslužek na največji slovenski komercialni televiziji z oddajo Je bella cesta še povečal, a še vedno ni dovolj visok, da bi igralec lahko stanovanje kupil z gotovino.

Podobno težavo ali rešitev s stanovanjskim problemom ima tudi voditelj Marko Potrč. V nasprotju s Slakonjo se je simpatični Štajerec odločil, da si s partnerico Lili Žagar postavita hišo na obrobju Ljubljane. O tem, kako globoko v dolgove ju je to pahnilo, se je Marko razgovoril kar sam na svojem profilu na Facebooku, kjer je objavil fotografijo hiške. »Odrekanja je še vedno zelo veliko. Tisti, ki ne spadamo med premožne, poznamo tudi večere, ko je malce težje zaspati in v glavi neštetokrat narediš računico. Ta sicer na koncu tako in tako nikoli ne ostane v začrtanih okvirih in ti še dodatno povzroča sive lase,« je priznal Potrč, ki z družinico, lani poleti se je njemu, Lili in sinu Tilnu pridružila še hčerka Inja, vseeno uživa v novem domu.

Mitja Zaman in Helena Blagne

V strahu pred stečajem

Medtem ko sta si zgoraj omenjena para nepremičnino kupila s pomočjo posojila in zaradi tega zapadla v dolgove, pa se je slovenska pevka Helena Blagne zbala, da bo zaradi dolgov nepremičnino izgubila. Čeprav je bilo v rdečih številkah podjetje njenega moža Mitje Zamana, je pevka, ki je malo pred tem priznala, da se od Mitje ločuje, medije obvestila, da je banka njeni družini začela groziti z odvzemom hiše. Helena je včasih precej dobro služila s svojimi koncerti, Mitja pa je bil uspešen podjetnik, ki se je ukvarjal z gradbeništvom, a ti časi so mimo. Pritisku njunih dolgov je na koncu podlegel tudi njun 17 let trajajoč zakon, v katerem se jima je rodil sin Kristjan.

Mu je protikadilski zakon uničil posel? 

Dolgovi so precej načeli tudi srečo pevca nekdaj zelo priljubljene skupine Šank Rock Matjaža Jelena.  Z gostilnstvom se je ukvarjal že od 90 let prejšenjega stoletja. Po razpadu skupine se je še bolj posvetil gostilnstvu, vendar je posel začel upadati. Posledično se je lani znašel na seznamu Dursovih dolžnikov, Jelen naj bi bil namreč državi dolžen od 50 do 100 tisoč evrov. Pevec je po razglasitvi osebnega tečaja priznal, da je bil za neuspeh delno kriv nov protikadilski zakon. Dolg, ki je precej visok, odplačuje mesečno, Matjaž pa se je po kratki gostinski karieri vrnil nazaj h glasbi.

Spor med Poropatom in Hrvatičem se vleče že desetletje.

Davčna je zobe pokazala številnim znanim Slovencem, med katerimi so se lani med drugim znašli Lado BizovičarOto Pestner ter manekenka in nekdanja miss Aida Muratović, ki je visok dolg med 300 in 500 tisoč evri pridelala zaradi slabega poslovanja očeta, ki je na njeno ime odprl podjetje in ni plačeval računov. Zaradi slabih naložb naj bi bil na robu stečaja tudi primorski poslovnež Rajko Hrvatič, ki je v zadnjih desetih letih zgradil pravi igralniški imperij, ki pa se očitno počasi ruši. Njegov položaj je tako resen, da za 4 milijone evrov prodaja celo svojo razkošno vilo nad Portorožem, kjer sta lani še živela z manekenko Dašo Podržaj in njunim sinkom Krisom. Poslovnež kupca išče tudi za igralni salon in poslovni objekt na Škofijah, za katerega bi lahko dobil do 2 milijona evrov. Vse le za to, da bi poplačal nekaj milijonov visok dolg pri različnih slovenskih bankah.

Nekoč milijonarji, danes reveži

Primer Rajka Hrvatiča je več kot znan tudi enemu najbolj medijsko izpostavljenih ameriških poslovnežev Donaldu Trumpu. Ta je namreč kar štirikrat razglasil stečaj, a ne osebnega, temveč stečaj podjetja. Prvič se mu je to zgodilo leta 1991, nazadnje pa leta 2009. Zaradi dolgov se je moral odpovedati podjetju Trump Airlines, 50-odstotnemu lastniškemu deležu hotelov verige Grand Hyaat in ogromni jahti, a vseeno njegovo premoženje danes ocenjujejo na skoraj 3 milijarde ameriških dolarjev. Te sreče pa ni imel pevec Michael Jackson, ki je v nekem trenutku veljal za najbogatejšega zvezdnika na svetu, a kolikor je zaslužil, je tudi z veseljem zapravil. Leta 2007 je moral razglasiti stečaj, saj ni zmogel vrniti 25 milijonov dolga za svoje posestvo Neverland, s katerim je imel letno kar 10 milijonov vzdrževalnih stroškov. Čeprav se je leta 2009 od sveta poslovil z nazivom »največji umetnik v zgodovini«, je zadnja leta svojega življenja za njegove razmere živel dokaj skromno.

Ločitev jih je spravila na kant

Prek svojih zmožnosti je z denarjem razsipal tudi boksar Mike Tyson, ki je v času svoje kariere zaslužil več kot 400 milijonov dolarjev, še več pa jih je zapravil. Razkošni dvorci, ogrožene divje živali, ogromno spremstvo, ki je živelo na njegov račun, in nazadnje ločitev od Monice Turner, ki ga je stala 9 milijonov dolarjev in nekaj nepremičnin, so pripeljali do njegovega osebnega stečaja leta 2003. Ločitev je na kolena spravila tudi igralca Burta Reynoldsa, ki je po grdem ločitvenem postopku od igralke Loni Anderson in slabih naložbah v nepremičnine državi dolgoval več kot 11 milijonov dolarjev.

Utaja davkov

Še največ tujih zvezdnikov je osebni stečaj razglasilo zaradi utaje davkov, med njimi je bila kar dvakrat dobitnica šestih grammyjev Toni Braxton, ki je za finančni polom krivila svojega izkoriščevalskega računovodjo. Z njim je imel težave tudi igralec Nicolas Cage, ki je leta 2009 davčni policiji dolgoval 6 milijonov dolarjev zaradi nepravilno prikazanih računov. V podobnem položaju, a po lastni krivdi, sta se lani znašli še nekdanja manekenka in voditeljica Janice Dickenson ter igralka Lindsay Lohan. Seznam obubožanih zvezdnikov bi lahko nadaljevali v nedogled, a ga ne bomo, saj pravijo, da ni lepo opevati ljudi v težavah, pa čeprav so zvezdniki.

Arhiv Svet24
Trump je povedal, da je v ključnih državah primarnega procesa najel osebje, odvetnika in odložil podpis pogodbe za snemanje nove sezone oddaje Slavni vajenec na televiziji NBC.

Dolg –nacionalna obveznost

Upamo, da smo vas s člankom pomirili in da vas je dejstvo, da dolgovi niso rezervirani le za navadne smrtnike, potolažilo. Ne pozabite, tudi nekdanji ameriški predsednik Abraham Lincoln je, preden je prevzel vladajoči stolček v ZDA, kar dvakrat razglasil stečaj! Zato ne skrivajte rdečih številk na svojih računih in se zavedajte, da so dandanes posojila in drugi dolgovi že skoraj nacionalna obveznost.