Slovenija

Bo prodaja Aerodroma Ljubljana končana že poleti?

STA/J.P.
20. 3. 2014, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Družba KPMG, ki je bila izbrana za finančnega svetovalca pri prodaji Aerodroma Ljubljana, je danes objavila poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic aerodroma. V skupnem prodajnem postopku več delničarjev je na voljo 75,5 odstotka delnic družbe, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana.

AL

Kot v pozivu, objavljenem v časniku Finance, navaja KPMG, je ljubljansko letališče glavno letališče v Sloveniji in pokriva večino potniškega in tovornega zračnega prometa v državi. Hkrati igra pomembno vlogo v letalskem logističnem segmentu v regiji.

"Letališče je dobičkonosno in nezadolženo. Ob upoštevanju njegove geografske lege, sodobne infrastrukture z možnostjo širitve, kot tudi uravnotežene kombinacije destinacij in strank, predstavlja ljubljansko letališče edinstveno naložbeno priložnost," so zapisali v pozivu.

Prodaja Aerodroma Ljubljana, ki je v večinski lasti države, Slovenske odškodninske družbe in Kapitalske družbe, se napoveduje že dlje časa. Kot je konec lanskega leta v pogovoru za STA povedal predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir, bi bila lahko glede na natrpano časovnico prodaja končana že poleti.

Na letališču si želijo predvsem razvojno naravnanega lastnika. 

Zanimanja potencialnih investitorjev je po njegovih informacijah veliko, največ iz Evrope, pa tudi iz drugih delov sveta. Potencialni vlagatelji se delijo v tri skupine, in sicer na upravljavce letališč, pokojninske in druge sklade, ki iščejo priložnosti za dolgoročne donose, ter skupine finančnih vlagateljev, ki se ukvarjajo s sanacijo podjetij in njihovo nadaljnjo prodajo.

Na letališču si želijo predvsem razvojno naravnanega lastnika. "Naša želja je, da bi bil lastnik močno podjetje, ki je vešče in ima tudi željo ter vzvode, da lahko letališče širi in razvija," je poudaril Skobir.