Kultura

Našli izgubljeno pesem Douglasa Adamsa

STA/J.P.
20. 3. 2014, 07.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V šoli Brentwood v grofiji Essex so po naključju našli pesem, ki jo je pri 17 letih napisal kultni avtor Štoparskega vodnika po galaksiji, pisatelj Douglas Adams. Pesem naj bi napisal za vstop v literarni krožek, imenovan Svečniki. Literarno skupino je sestavljalo le nekaj izbranih posameznikov, v njej pa so v glavnem brali dramska dela.

Dve strani dolgo pesem z naslovom A Dissertation on the task of writing a poem on a candle and an account of some of the difficulties thereto pertaining je našla arhivarka Stacey Harmer med iskanjem dokumentov. Poleg Adamsove pesmi je v omari našla še pesem njegovega sošolca Griffa Rhysa Jonesa, ki se je pozneje uveljavil kot komik.

Britanski pisatelj Douglas Adams je umrl leta 2001 pri 49 letih za posledicami srčnega infarkta na svojem domu v Santa Barbari v ameriški zvezni državi Kalifornija. 

Kot je Jones dejal za lokalni časopis Brentwood Gazette, je sam pozabil na svojo - zdaj ponovno najdeno - pesem z naslovom The Candle. To je prav tako kot Adams napisal za literarni krožek, ki ga je, kot je dejal, sestavljajo okoli deset fantov, "ki so se imeli za precej pametne". Adams je po njegovih besedah že tedaj izkazoval veliko nadarjenost za pisanje, je besede lokalnega časopisa povzel časnik The Guardian.

Britanski pisatelj Douglas Adams je umrl leta 2001 pri 49 letih za posledicami srčnega infarkta na svojem domu v Santa Barbari v ameriški zvezni državi Kalifornija. Dotlej je bilo po svetu prodanih več kot 15 milijonov izvodov njegovega Štoparskega vodnika po galaksiji. Uspešnici so sledili še trije romani o vesolju - trilogija v štirih knjigah, kot je to poimenoval pisatelj - Restavracija ob koncu vesolja, Zbogom in hvala za vse ribe ter O življenju, vesolju in sploh vsem. Vsi so na voljo tudi v slovenskem prevodu.