Slovenija

Bratuškova ob prvi obletnici vlade: Stabilizirali smo bančni sistem

STA
19. 3. 2014, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sloveniji smo povrnili ugled v mednarodnem okolju, je med prvimi največjimi opravljenimi stvarmi ob prvi obletnici vlade izpostavila premierka Alenka Bratušek. Za največjo pa je označila stabilizacijo bančnega sistema, saj je bil to "predpogoj, da se danes lahko pogovarjamo o prestrukturiranju gospodarstva in gospodarski rasti".

Arhiv Svet24

"Čaka nas prestrukturiranje gospodarstva," je med največjimi izzivi za prihodnost omenila premierka, a poudarila, da je vlada imela toliko dela z reševanjem položaja države, da ni imela časa oblikovati strategije za naprej.

Najtežje delo je bila sanacija bančnega sistema, ki jo je vlada peljala po začrtani poti, saj časa za iskanje alternativ ni bilo. "Zavedam se, da je bilo vloženega veliko denarja, a brez tega preprosto ni šlo," je poudarila in spomnila, da je bila "pred vrati trojka".

Premierka je izpostavila, da je vlado prevzela "v zelo težkih časih in v katastrofalnih makroekonomskih razmerah". Vladi pa je po njenih besedah uspel preobrat, saj je negativno gospodarsko aktivnost zaustavila in spravila obrestno mero za zadolževanje države pod štiri odstotke.

Dvig DDV ni vplival na izvoznike, ki so zelo pomembni za slovensko gospodarstvo, boj proti sivi ekonomiji je s papirja prešel v prakso, vlada pa je prenehala "z brezglavim varčevanjem", ki je vplival na padec zasebne potrošnje in še zlasti bruto investicij, ki so povsem zavrle rast, je nanizala.

Slovenija je pospešila črpanje evropskih sredstev, je dodala in ocenila: "Aktivnost je vplivala na rast bruto investicij in posledično na gospodarsko rast. V prvem lanskem četrtletju je bil njihov padec več kot 20-odstoten, konec leta 2013 smo beležili 20-odstotno rast".

Z ukrepi smo popraviti nerealen proračun za lani in izpeljali ukrepe na prihodkovni in odhodkovni strani, je ocenila. Tako so med drugim s sindikati javnega sektorja dosegli znižanje plač, je navedla.