Slovenija

Delavci Merkurja: prevarani, ponižani, obubožani

Žiga Kariž
15. 3. 2014, 08.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Čeprav je uprava Merkurja, da bi lahko ohranila delovna mesta, delavcem zmanjšala plače, so vseeno odpuščali.

Arhiv Svet24

V naše uredništvo je prišlo pismo enega od zaposlenih v skupini Merkur, v katerem je opisal razmere, ki naj bi trenutno vladale v podjetju.

Delavci naj bi bili prestrašeni in razočarani. Že leta 2012 jim je dala uprava v podpis aneks k pogodbi o zaposlitvi, ob tem pa je nič kaj prijazno razložila: »Ali pristanete na znižanje plače ali pa boste izgubili delo.«

Medtem po mnenju sodišča glavni krivec za nastalo škodo, Bine Kordež, v zaporu na Dobu plačuje svoje grehe. Sodišče ga je obsodilo na šest let in pol zaporne kazni, ki pa jo od avgusta prestaja na polodprtem oddelku, kjer ima več svobode gibanja, neomejeno število dni obiskov, lahko uporablja računalnik, v posebni sobi s kopalnico pa ga lahko obišče tudi žena.

Delavci naj bi na znižanje pristali iz solidarnosti, da bi tako ohranili delovna mesta. Večina je verjela sindikatu, ki je ukrep podprl, saj naj bi bile plače nižje le določen čas: do 1. marca 2013. A ker se agonija nekoč paradnega konja slovenskega gospodarstva noče in noče končati, so bili prisiljeni aneks podpisati tudi lani in letos znova. Čeprav bodo več kot dve leti prejemali nižje plače, pa naj bi znova prišlo do odpuščanj.

Kot je zapisano v pismu našega bralca, naj bi zaradi zapiranja skladišča v Celju ostalo brez dela 120 ljudi. Kot so nam pojasnili v upravi podjetja Merkur, se podjetje v ponovni prisilni poravnavi deli na dva dela. Slabega in dobrega.

Taka delitev sama po sebi naj ne bi pomenila odpuščanja, se bo pa to zagotovo zgodilo. Kot so sporočili iz uprave podjetja: »Slovenski trg zaznamuje visok upad potrošnje, še posebej v segmentu trajnih dobrin, čemur se moramo prilagajati z zmanjševanjem stroškov. Ker vsi postopki v okviru programa presežnih delavcev še niso končani, ne moremo govoriti o točnih številkah. Delovna mesta so bila ukinjena v režijskih službah in logistiki, saj centraliziramo skladiščno dejavnost na sedežu podjetja v Naklem

Delavci naj bi se zaradi tega počutili izigrane. Kot piše v pismu, se sprašujejo, kaj je zanje storil sindikat. Mateja Tavčar, predsednica Merkurjevega sindikata, nam je povedala: »Sindikat je preprečil, da bi delavci prejeli popolnoma nove pogodbe o zaposlitvi s trajnim znižanjem plač, znižanje je le začasno, za obdobje enega leta.« Tako so lahko naš bralec in njegovi sodelavci hvaležni, ker bodo kljub vsemu dobili nižjo plačo, a le začasno. Do naslednjega aneksa.

Sindikat se je torej boril za to, da so delavci ohranili upanje oziroma sanje. A kot nam še pove predsednica sindikata, je bila možnost tudi, da se zaprejo trije trgovski centri. Temu so se za zdaj izognili. A ker bodo pri izločitvi zdravega dela podjetja ustanovili novo družbo, novi Merkur, bodo nove tudi pogodbe o zaposlovanju.

Koliko pravic bo delavcem uspelo obdržati, se še ne ve. »Sindikat bo vztrajal pri tem, da zaposlitev ohrani čim več zaposlenih, ter da se prenesejo vse pridobljene pravice delavcev na novi Merkur,« nam pove Tavčarjeva.

 

 

 

Mediaspeed