Slovenija

Išče se začasni predsednik uprave Premogovnika Velenje

STA/J.P.
6. 3. 2014, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nadzorni svet Premogovnika Velenje bo začasnega predsednika uprava po sredinem odstopu celotne uprave rudnika skušal imenovati že v naslednjih dneh. Predsednik nadzornega sveta premogovnika Marjan Ravnikar je za STA danes povedal, da bodo začasnega predsednika uprave iskali v notranjih krogih skupine Premogovnik Velenje.

Zaradi zagotavljanja transparentnosti imenovanja nove uprave pa bodo objavili javni razpis. Glede imenovanja pogajalca za pogajanja s stavkovnim odborom premogovnika, je Ravnikar pojasnil, da je vse odvisno od stavkovnega odbora, ki lahko stavkovne zahteve zamrzne do imenovanja nove uprave. Če se to ne bo zgodilo, bo pa nadzorni svet določil pogajalca.

Na vprašanja, ali upravi v odstopu pripadajo odpravnine, je Ravnikar dejal, da ne, ker jim morajo po statutu poiskati delovna mesta znotraj skupine Premogovnik Velenje skladno z njihovo izobrazbo. Če teh delovnih mest ne bi bilo, potem pa je uprava upravičena do odpravnine.

Zaradi zagotavljanja transparentnosti imenovanja nove uprave pa bodo objavili javni razpis. 

Predsednik podjetniškega sindikata premogovnika Ferdinand Žerak je dejal, da se bo stavkovni odbor sestal v petek ter sprejel dogovor glede nadaljevanja stavkovnih aktivnosti. Poudaril je, da napoved zaostritve stavke z zmanjšanjem dobave premoga Termoelektrarni Šoštanj v ponedeljek pa zaenkrat ostaja.

Uprava Premogovnika Velenje je na sredini seji nadzornega sveta družbe odstopila. Premogovnik Velenje se nahaja na točki, kjer je dobro sodelovanje s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) nujno, v zadnjem času pa je uprava malo težje sodelovala s HSE. Pogoji za poslovanje letos so zelo zahtevni, zato je podpora HSE pri realizaciji poslovnega načrta družbe nujno potrebna, so takrat zapisali v sporočilu za javnost.

Uprava Premogovnika Velenje želi s svojim odstopom prispevati k normalizaciji razmer in konstruktivnemu dialogu, so še navedli. Dosedanji predsednik uprave premogovnika Milan Medved je rudnik vodil od leta 2007, decembra 2011 pa sta se mu pridružila člana uprave Vladimir Malenković in Sonja Kugonič.