Slovenija

Ustrahovanje staršev, ki nočejo cepiti hčera?

Gabrijel Toplak
25. 2. 2014, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zdravnice polagajo staršem na srce, da je cepljenje proti humanim papiloma virusom (HPV) pomembno, nasprotna stran pa, da vsiljevanje cepljenja ni dopustno.

ustanove.zdravstvena.info

Na območju Prekmurja v javnosti še vedno odmeva pismo zdravnic iz Gornje Radgone, saj naj bi po pisanju spletnega portala Pomurec.com neetično pritisnile na starše, ki svojih najstnic ne želijo cepiti proti HPV.

Starši razumejo vnovični razgovor kot nadlegovanje.

Staršem 12-letnih hčera, ki so se s podpisom izjave odločili, da njihova dekleta ne bodo prejela cepiva proti humanim papiloma virusom (HPV), naj bi zdravstvene delavke v pismih med drugim zapisale: »Mame, ali ste pomislile, kaj boste odgovorile hčerki, ki ni bila cepljena in bo morda v kasnejših letih zbolela za rakom na materničnem vratu, ki ga povzročajo virusi HPV? Ali jim smete odreči pravico do cepljenja? Če ne marate cepiva, poskusite bolezen.« V Društvu za svobodo odločanja – SVOOD, Civilni iniciativi za prostovoljno cepljenje in gibanju Naravna imunost javno protestirajo zaradi psihičnega izsiljevanja in ustrahovanja, ki ga nad starši izvajajo zdravnice Zdravstvenega doma Gornja Radgona. Prepričani so, da starši pismo berejo kot zastraševanje, vabilo na vnovični razgovor pa razumejo kot nadlegovanje, saj so navedbe v pismu nestrokovne in zavajajoče, saj cepljenje ne zagotavlja zaščite pred boleznijo. Apelirajo na ministrstvo za zdravje in združenje pediatrov, da se javno izrečejo o incidentu ter pritiske ustavijo, prizadetim staršem pa priporočajo, da kršitve prijavljajo na Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, saj tovrsten način informiranja in vsiljevanja cepljenja ni dopusten.

Protest argumentirajo tako, da gre v mednarodnem merilu za kontroverzno cepivo z najslabšim varnostnim profilom glede na prijavljene stranske učinke, učinkovitost pa v praksi ni dokazana, saj je to cepivo v uporabi le kratek čas. Starševske organizacije naj bi celo razpolagale s pričevanji slovenskih družin in deklet, ki so po cepljenju proti HPV utrpela resne posledice. In kaj pravijo v ZD Gornja Radgona (na fotografiji)? Zavili naj bi se v molk in ne dajejo izjav, postopek pa analizirajo ministrstvo in strokovne službe.