Slovenija

Vogrin vložil predlog zakona za ukinitev občine Ankaran

STA/N.J.
25. 2. 2014, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je v petek vložil predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, s katerim predlaga ukinitev občine Ankaran. Poslanec računa, da bo zakon dobil zadostno podporo poslancev. Že pred časom je predsednik sveta KS Ankaran Gregor Strmčnik poudaril, da je ustanovitev občine dejstvo.

Wikipedia

Vogrin je vložitev predloga zakonske novele napovedal že pred časom, a ga je moral na zahtevo državnega zbora dopolniti. Tako dopolnjen zakon je nepovezani poslanec v parlamentarno proceduro vložil v petek, izhaja iz danes objavljenih podatkov na spletni strani DZ. "Če sledimo temu, kar politiki blebetajo, da je treba racionalizirati lokalno samoupravo, dajmo začeti pri prvem koraku in ukiniti tisto, kar še ni ustanovljeno," je namen zakona po poročanju Primorskih novic pojasnil Vogrin. Poslanec pri tem računa, da bo zakon zaradi svoje logičnosti dobil zadostno podporo v parlamentu.

Glede sodelovanja z Mestno občino Koper pa je Vogrin za omenjeni časnik navedel, da s koprsko občino ne sodeluje nič bolj kot z mnogimi drugimi občinami.

Že ob prvotni najavi, da bo Vogrin tovrstni zakon vložil v parlamentarno proceduro, je predsednik sveta Krajevne skupnosti (KS) Ankaran Gregor Strmčnik za STA povedal, da vsebine predloga sicer ne more komentirati, ker z njo ni seznanjen, je pa namignil na sodelovanje koprske občine pri pripravi predloga. "Mestna občina Koper je s to potezo dejansko vendarle po treh letih priznala, da je občina Ankaran ustanovljena," je poudaril. Ocenil je še, da želi koprski župan Boris Popovič "prevaliti krivdo in pa svojo politično odgovornost iz lokalnega okolja v Ljubljano".

Strmčnik poudarja, da je dejstvo, da bodo lokalne volitve letos potekale tudi v občini Ankaran. "Dejstvo je, da je bila občina Ankaran ustanovljena 9. junija 2011 in da se bodo njeni organi konstituirali z rednimi lokalnimi volitvami v jeseni letošnjega leta," je dodal. Tega dne je bila v uradnem listu objavljena odločba, s katero je ustavno sodišče ustanovilo omenjeno občino in določilo, da se prve volitve v občino Ankaran izvedejo v okviru rednih lokalnih volitev leta 2014.