Slovenija

Bo Virant zdržal tudi to maščevanje?

M.J.
22. 2. 2014, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vložena je že druga interpelacija zoper notranjega ministra Gregorja Viranta in kar peta v vladi Alenke Bratušek. Tokrat si jo je Virant zaslužil po mnenju nekdanjega člana Državljanske liste, Ivana Vogrina, in nekaj poslancev SDS. Viranta obtožujejo političnega kadrovanja, sistemske korupcije in dvojnih meril.

Mediaspeed

V vladi Alenke Bratušek so do zdaj interpelacijo prestali že finančni minister Uroš Čufer, minister Samo Omerzel, notranji minister Gregor Virant, SDS pa je nedavno interpelacijo vložila tudi zoper ministra za izobraževanje Jerneja Pikala. Kot vse kaže, pa se bo Gregor Virant pred poslanci moral zagovarjati že drugič. Skupina poslancev s prvopodpisanim Ivanom Vogrinom je v četrtek namreč vložila že drugo interpelacijo zoper Viranta. Interpelacija je sicer po Vogrinovih besedah zelo obširna, opredeljena v treh točkah.

V prvi točki Virantu očitajo sum sklenitve fiktivne pogodbe v vrednosti skoraj 10 tisoč evrov za svetovanje poslanski skupini DL, in sicer z Jankom Jenkom, nekdanjim izvršnim direktorjem DL. Za to ima Vogrin, kot trdi, predložena tudi potrdila in dokaze, najbolj sporno pa je, da naj bi bil Jenko v tistem času poslanec DL. Notranjemu ministru očitajo politično kadrovanje, Virant naj bi namreč Jenku pomagal v nadzorni svet Slovenske industrije jekla. 

Gregor Virant je za naš časopis komentiral: »Ta interpelacija si ne zasluži nobene pozornosti in z moje strani je tudi ne bo deležna,« ter dodal: »sicer pa mislim, da osebe, obsojene zaradi zlorabe uradnega položaja, ne bi smele opravljati poslanske funkcije.« Vogrin je bil namreč na prvi stopnji pogojno obsojen zaradi zlorabe položaja med županovanjem. A je poslanec včeraj okoli tega poudaril, da je višje sodišče leta 2013 že razveljavilo sodbo sodišča na prvi stopnji.

In zakaj se tokrat interpelaciji ni pridružila NSi? Malce sumljivo postaja vse skupaj, glede na to, da so bili decembra lani eni izmed vlagateljev prve interpelacije proti Virantu. Več o tem preberite v današnji številki časopisa Svet24!