Svet

Opozicijske voditelje na kijevskem Majdanu pričakali žvižgi

STA/M.J.
21. 2. 2014, 23.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kljub današnjemu podpisu sporazuma med ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem in opozicijo, ki naj bi končal množične proteste in politično krizo v državi, situacija na kijevskem Trgu neodvisnosti, epicentru protivladnih protestov, ostaja napeta. Protestniki terjajo odstop Janukoviča in so opozicijske voditelje zvečer pričakali z žvižgi.

Svet24

Opozicijski voditelji so zvečer stopili na oder na Trgu neodvisnosti, da bi tam zbranim predstavili danes podpisani dogovor z Janukovičem. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, pa so jih namesto navdušenja pričakali žvižgi.

Radikalnejši del protestnikov namreč ni zadovoljen z dogovorjenim in zahteva takojšen odstop Janukoviča - kot rok za odhod z oblasti so mu danes določili soboto do 10. ure zjutraj po lokalnem času, sicer grozijo z napadom na predsedniško palačo.

Vodja nacionalističnega Desnega sektorja Dmitro Jaroš je množici na trgu sporočil, da njegovi ljudje ne bodo odložili orožja in se ne bodo umaknili z barikad, dokler Janukovič ne odide. V Desnem sektorju so sicer že popoldne napovedali nadaljevanje "nacionalne revolucije".

Na Trgu neodvisnosti se je danes zvečer zbralo kakih 40.000 ljudi, o hujšem nasilju pa zaenkrat ne poročajo.

Ukrajino so od torka pretresali krvavi spopadi med protivladnimi protestniki in policisti, ki so terjali najmanj 77 življenj.

Predstavniki opozicije Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk in Oleg Tjagnibok ter Janukovič so v želji po ustavitvi prelivanja krvi ob podpori EU in Rusije danes podpisali sporazum, ki med drugim predvideva ustavne spremembe za omejitev predsedniških pooblastil, oblikovanje vlade narodne enotnosti in umik policistov s kijevskega Trga neodvisnosti.

Ukrajinski parlament je popoldne že začel uresničevati dogovorjeno ter je sprejel spremembe kazenskega zakonika, na podlagi katerih bi lahko kmalu na svobodo odkorakala opozicijska voditeljica in nekdanja premierka Julija Timošenko.