Slovenija

Durs menda predlagal stečaj Aha Mure, v družbi razočarani

STA/M.J.
21. 2. 2014, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Durs je po pisanju današnjega Dnevnika na murskosoboško okrožno sodišče vložil predlog za začetek stečajnega postopka nad družbo Mura Aha. V družbi za to uradno ne vedo in bi bili, če bi se to zgodilo, razočarani, saj so se z vsemi deležniki dogovorili, da imajo časa za reševanje družbe do konca marca.

Durs

V Aha Muri so se decembra lani s predstavniki države in bank dogovorili, da imajo za ureditev razmer čas do konca marca, saj naj bi bil nemški partner pripravljen poplačati dolgove Aha Mure in vložiti denar tudi v celotno Skupino Aha.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala solastnica družbe Aha Mura Mojca Lukančič, so se sredi lanskega decembra sestali s predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter Davčne uprave RS (Durs). Ker so našli partnerja, ki bi poplačal obveznosti do bank in zagotovil obratni kapital, so se dogovorili, da je časa za to do konca marca, je povzela Lukančičeva.

V skupini deluje 12 podjetij, ki sodelujejo s 17 bankami in lizinškimi hišami in imajo sklenjenih 88 kreditnih in lizinških pogodb. Ker je zadeva zelo kompleksna, so se po njenih besedah 19. decembra lani dogovorili, da dajo banke ponudbe za odkupe posojil.

Vendar pa NLB tega ni storila, pač pa je šele po 49 dneh, le dan po tem, ko naj bi Durs predlagal stečaj, sporočila, naj da ponudbo Skupina Aha. "Zato smo realno pričakovali, da izpeljemo stvari do konca marca," je pojasnila Lukančičeva.

Durs ima dve možnost, je ugotovila Lukančičeva: po prvi lahko počaka mesec in pol, da Aha Mura poravna obveznosti, po drugi pa predlaga stečaj, pri čemer pa v Muro denarja ne bo.

Ali je Durs res predlagal stečaj Aha Mure, uradno še vedno ni potrjeno. Na Dursu so pojasnili, da na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne morejo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti, z Okrožnega sodišča v Murski Soboti pa so sporočili, da bodo odgovorili v ponedeljek.

Po besedah direktorja Aha Mure Damirja Kočana je družba v zadnjih mesecih prevetrila pristop na trgu in pospešila delovanje, v zadnjih mesecih pa so vidni tudi finančni rezultati. Ker ima Aha Mura številne konkurenčne prednosti, s katerimi lahko dolgoročno uspeva na trgu, v zadnjem času pa so dobili tudi nove kupce, so prepričani, da bi morali imeti možnost, da do konca marca rešijo podjetje, ki vsak mesec prinese v Slovenijo od 1,5 do dva milijona evrov.

Lukančičeva se je odzvala tudi na sredino kazensko ovadbo zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti proti lastnikoma Aha Mure, torej njej in partnerju Nigelu Petru Baxtonu, ki so jo policisti vložili sedem mesecev po preiskavi na sedežih podjetij Aha Mura in skupine Aha.

Tako kot po preiskavi 8. julija lani Lukančičeva vztraja, da s partnerjem nikakor nista nameravala nenamensko porabiti državne subvencije, ker za Muro jamčita z vsem svojim premoženjem, porok pa je celotna skupna Aha.

Muro in partnerje sta Lukančičeva in Baxton kupila za 10 milijonov evrov, dva milijona sta prispevala sama, preostalo so posodile banke. Država jima je ob nakupu na dražbi 29. avgusta 2011 dodelila 5,8 milijona evrov nepovratne pomoči, pri čemer sta se obvezala, da bosta vsaj pet let ohranila 1561 delovnih mest, prijavljeni investicijski projekt pa izvedla do 31. decembra 2013. Zaradi težav v tekstilni panogi, ki je še vedno v recesiji, in upada naročil so lani poleti začeli odpuščati zaposlene, tako da je zdaj namesto prvotnega števila še nekaj čez 1200 delavcev.