Slovenija

O povezovanju gospodarstva in vlaganja v tehnološki razvoj Slovenije

M.J.
28. 1. 2014, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V petek, 24. januarja, so partnerji projekta Kompetenčnega centra za sodobne tehnologije vodenja (KC STV) predstavili razvite tehnološke rešitve in z njimi povezane dosežene rezultate in učinke KC STV. V decembru 2013 se je namreč zaključilo financiranje programa kompetenčnih centrov 2011-2013, ki je eden ključnih mehanizmov povezovanja slovenskega gospodarstva in aplikativne znanosti ter vlaganja v tehnološki razvoj Slovenije.

S sredstvi Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Evropskega sklada za regionalni razvoj je potekalo sofinanciranje sedmih kompetenčnih centrov, med njimi tudi KC STV.

Projekt KC STV je povezal 17 partnerjev, med katerimi so bila inženirska podjetja, akademske institucije in nekatera proizvodna podjetja. Slednji so z inovativnimi rešitvami vodenja sistemov in procesov razvili izdelke, storitve in tehnologije z zelo širokim spektrom uporabe na področjih od sodobnih proizvodnih procesov, učinkovite rabe energije, inteligentnih objektov pa do tehnologij prihodnosti, kot je npr. fuzija.

V okviru centra je skupaj nastalo 33 novih tehnoloških rešitev, vloženih oziroma v postopku vlaganja pa je tudi 5 patentnih prijav in 18 inovacij. Objavljenih je bilo več kot 50 znanstvenih in strokovnih objav, nastali pa so še nov poslovni model, nov program vseživljenjskega izobraževanja in nastavka za 1 do 2 spin-off podjetji. Tudi finančni podatki kažejo, da udeležena podjetja s tovrstnim vlaganjem v tehnološki razvoj v razmerah krize povečujejo prodajo, izvoz in dodano vrednost ter s tem pomembno vplivajo na gospodarski razvoj Slovenije.

Izbrane primere tehnoloških rešitev so predstavili Tomaž Vidic iz podjetja Danfoss Trata d.o.o., Tine Tomažič se nam je pridružil iz podjetja Pipistrel d.o.o., iz podjetja Inea d.o.o. pa je s prisotnimi delil besedo mag. Igor Steiner. O tehnoloških rešitvah je govoril tudi prof. dr. Gašper Mušič iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, prof. dr. Đani Juričić se nam je pridružil iz Instituta »Jožef Stefan«, Leon Kralj iz podjetja Goap d.o.o. in Klemen Žagar iz podjetja Cosylab d.d.. Projekt so z uvodnim nagovorom pozdravili mag.

Urban Krajcar, generalni direktor Direktorata za znanost Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, akad. prof. dr. Tadej Bajd, podpredsednik SAZU, prof. dr. Stane Pejovnik, podpredsednik Inženirske akademije Slovenije, ga. Alenka Avberšek, izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije in dr. Zoran Marinšek, vodja KC STV.