Slovenija

Poslanci ob razpravi o Tešu 6 za preiskavo sumov netransparentnosti

STA/M.J.
24. 1. 2014, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

DZ nadaljuje razpravo o investiciji v Teš 6, poslanci pa med drugim izpostavljajo, da je treba preiskati sume nestransparentnosti in poiskati krivce. Pri politični odgovornosti so mnenja poslancev različna, tako tudi o času, ko bi bilo naložbo še moč ustaviti.

Šimen Zupančič

Medtem ko so koalicijski poslanci izrazili prepričanje, da si vlada prizadeva obvladovati tveganja te naložbe, pa opozicijski poslanci menijo, da bi morala vlada sprejeti konkretne ukrepe za obvladovanje tveganj.

Poslanec SD Srečko Meh je poudaril, da se problematika šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) vleče že vrsto let, v zadnjih letih se je polemika še zaostrila, tako z ekonomskega kot političnega vidika, danes se razpravlja le še politično. V SD podpirajo napore, da problem rešijo institucije, ki so za to pristojne, saj da politiki in poslanci za to niso pristojni.

Zmešnjava s Tešem 6 je po njegovem mnenju nastala, ko se je v projekt vmešala v politika, kdorkoli politika je. Meh je tudi prepričan, da so v politiki skušali delati odgovorno, vprašanje pa je, ali so imeli prave podatke.

Kot je dejal Jože Velikonja (PS), je projekt postal žrtev sebičnih parcialnih interesov, zahtevo SDS za izredno sejo DZ ne more razumeti drugače kot poskus prenosa lastne odgovornosti na druge, tokrat sedanjo vlado. Odločitev, da je treba projekt čim prej zaključiti, je po njegovi oceni edino pravilna, zavzema se za racionalizacijo vseh stroškov projekta, pripraviti je treba tudi načrt obvladovanja likvidnosti celotnega HSE.

V PS menijo, da morajo pristojni organi opraviti vse ustrezne postopke in razjasniti številne očitke korupcij in drugih protizakonitih ravnanjih odgovornih pri projektu.

Marko Pavlišič (DL) bi bil vesel, če bi bila zgodba Teša 6 okostnjak, ki je padel iz omare, a je Teš 6 cela omara okostnjakov, ki so se začeli nabirati tri vlade nazaj. V DL so za to, da se o projektu izvede neodvisna javna preiskava, ki jo je že predlagala Komisija za preprečevanje korupcije. "Čeprav je ta projekt tako velik in je idealen primer za učenje, kako se zadev ne dela in projektov ne vodi, bomo verjetno vsi veseli, če bo projekt zaključen čim prej, na takšen ali drugačen način," je še dodal.

Poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat je poudarila, da je treba pripraviti ustrezno pravno podlago, ki bo omogočila povezovanje del več pristojnih in povezovalnih oseb, organov, tudi revizijo in preiskave ter vse potrebno za transparenten zaključek projekta. Poslanci DeSUS podpirajo namero o zunanji mednarodno uveljavljeni in neodvisni reviziji projekta, pa tudi ugotovitev krivcev za vedno nove podražitve.

Kot je izpostavil Zvonko Černač (SDS), "vsi vemo, da je bila ta investicija katastrofalno peljana in vodena, žal verjetno tudi danes ni bistveno drugače, vendar razen tega govorjenja ni bilo storjenega doslej praktično nič". Spomnil je, da od sklepov, ki jih je vlada sprejela julija lani, ni uresničen noben.

Poudaril je, da šesti noveliran investicijski program še ni potrjen na pristojnih organih HSE in Teša in se vprašal, kako lahko verjamemo, da je cena 1,428 milijarde evrov realna. V poslanski skupini SDS še vedno pričakujejo, da bodo sprejeti vsi ukrepi, da bo projekt speljan v finančnih, vsebinskih in časovnih okvirih tako, kot je bilo to sprejeto z zakonom o poroštvu.

Teš 6 je po oceni Mateja Tonina (NSi) primer vodenja projektov v Sloveniji, ko predstaviš nerealno ceno, navdušiš za to ceno ljudi in odločevalce in potem začneš projekt izvajati, kasneje pa se izkaže, da se projekt draži. Poslanec ne more mimo informacije, da je vodstvo Teša ves čas zavajalo odločevalce, da so bili podatki, na podlagi katerih je DZ potrdil državno poroštvo, lažni. Od vlade si želi ukrepov, s katerimi bo zajezila naraščanje stroškov in ukrotila "apetite lobijev", predvsem pa pričakuje ukrepe za preprečitev zloma skupine HSE. Poleg tega pričakuje, da se bo poiskalo odgovorne za zavajanje in oškodovanje državnega premoženja.

V poslanski skupini SLS po besedah Franca Bogoviča podpirajo, da se pri projektu "odstre" čim več tančic, treba se je otresti dvomov koruptivnih dejanj. Ustvariti je treba pogoje, da se bo odgovornost lahko poiskala, pristojne institucije pa morajo zadevi priti do dna, je poudaril in dodal, da je treba Teš 6 čim prej zaključiti.