Slovenija

Računsko sodišče občini Sveta Trojica izdalo negativno mnenje

STA/M.J.
10. 1. 2014, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Računsko sodišče je izreklo negativno mnenje o pravilnosti dela poslovanja občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah v letu 2011. Kot so ob tem pojasnili na računskem sodišču, so pregledali potek javnih naročil pri investicijskih odhodkih, zadolževanje in projekte javno-zasebnega partnerstva in ugotovili, da občina ni poslovala v skladu s predpisi.

Dolenjski list

Računsko sodišče občini Sveta Trojica, ki ji županuje Darko Fras, v poročilu očita nepravilnosti pri projektu modernizacije lokalne ceste v Spodnje Verjane, kjer je po stečaju na razpisu izbranega gradbenega podjetja Nizke gradnje Ptuj brez novega razpisa za nadaljevanje del izbrala Komunalno podjetje Slovenske gorice.

Brez dodatnega postopka javnega naročanja so približno 30.000 evrov več od pogodbeno dogovorjene vrednosti plačali tudi za dodatna dela v okviru ureditve komunalne in prometne infrastrukture na Slovenski ulici. Ob tem je do kršitev prišlo še zaradi zamude pri preurejanju kleti samostana v večnamenski protokolarni center Sveti Martin.

Sicer pa je računsko sodišče ugotovilo, da je omenjena občina v letu 2011 dodobra presegla zakonsko dovoljeno najvišje zadolževanje. Kot namreč ugotavlja poročilo, je bil delež dolga občine v prihodkih proračuna leta 2011 kar za 226 odstotkov višji od povprečja tega kazalca za vse občine v Sloveniji.

Računsko sodišče je pregledovalo tudi projekte javno-zasebnega partnerstva in ugotovilo, da je občina sveta Trojica kot vodilni partner skupaj s še osmimi sosednjimi občinami leta 2009 v okviru tega začela postopek za gradnjo, upravljanje in vzdrževanje odprtega širokopasovnega omrežja, ki pa ni bil uresničen, saj niso uspeli pridobiti evropskih sredstev.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je računsko sodišče občini podalo priporočila za izboljšanje poslovanja, medtem ko odzivnega poročila ni zahtevalo, ker so bile že med revizijskim postopkom, tam kjer je to bilo mogoče, odpravljene razkrite nepravilnosti oziroma sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi.

Tako so na občini v zvezi s projektom modernizacije ceste pojasnili, da bi z novim postopkom javnega naročila nastali dodatni stroški, prav tako bi se gradnja lahko podaljšala, a so, glede na to, da po tej cesti poteka šolska avtobusna pot, morali najpozneje do začetka šolskega leta vzpostaviti prevoznost in varnost ceste.

V zvezi s projektom preurejanja kleti samostana so na občini pojasnili, da so dela izvajali na objektu, ki je zaščiten kot objekt kulturne dediščine lokalnega pomena, pri njegovi izvedbi pa so sodelovali tudi predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine, kar je privedlo do časovne zamude.

Sicer pa je župan Darko Fras 25. novembra lani sprejel dokument, s katerim je dodatno opredelil osnovne aktivnosti procesa javnega naročanja ter odgovornost za njihovo izvedbo.