Slovenija

KPK: Identificirali več sto primerov na področju zdravstva

N.J.
19. 12. 2013, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Po Sloveniji potekajo številne hišne preiskave. Komisija za preprečevanje korupcije se je osredotočila predvsem na anomalijo slovenskega zdravstva.

Dolenjski list

V zvezi z današnjimi hišnimi preiskavami, ki jih na območju Slovenije izvaja policija in se nanašajo tudi na zadeve, ki jih je Nacionalnemu preiskovalnemu uradu posredovala Komisija za preprečevanje korupcije. "Želimo posebej izpostaviti sistemsko anomalijo slovenskega javnega zdravstva," so sporočili.

Komisija je identificirala več sto primerov, ko osebe, ki so zaposlene v javnem zdravstvu, same ali pa njihovi družinski člani izvajajo tudi zasebno dejavnost s tega področja. "Pri tem se je treba zavedati, da tovrstna dejanja nimajo vedno znakov kaznivih dejanj (ta danes v okviru predkazenskega postopka preiskuje policija), kljub temu pa je posledica tega prepletanja javnega in zasebnega interesa neenak dostop do javnih zdravstvenih storitev (na primer čakalne dobe) ter finančna škoda, ki jo ima javno zdravstvo pri nakupih medicinskega materiala," pravijo pri KPK.

Kot obljubljajo, bo komisija v začetku naslednjega leta izdala sistemsko poročilo o ugotovljeni problematiki vplivanja zasebnih interesov v javnem zdravstvu.