Slovenija

Slovenska politična izštevanka

J.P.
16. 12. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek je v odzivu na majajoče se stolčke svojih ministrov dejala, da nima ničesar proti, če se »še enkrat preštejejo« in ugotovijo, ali imajo na voljo boljše kandidate od obstoječih ministrov.

In preštevali se bodo verjetno spet ta teden. Notranji minister Gregor Virant je v petek že uspešno prestal interpelacijo, ki jo je zaradi nestrinjanja z njegovim delom vložila opozicija. Podprli so ga vsi navzoči poslanci koalicijskih strank.

Mediaspeed
Zdaj pa prihajajo težki časi za obrambnega ministra Romana Jakiča. Slednji je tarča preiskav zaradi domnevno sumljivih poslov pri gradnji centra Stožice, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli. Jakič je, pričakovano, vse očitke že zavrnil, a v nasprotju z ostalimi ministrskimi kolegi pokazal manj trmoglavosti. Napovedal je namreč, da bo odstopil, če pride do pravnomočne obtožnice, saj da na sodišče »ne bo hodil kot minister.«
Povsem drugače pa se še vedno obnaša minister za infrastrukturo Samo Omerzel, ki se mu stolček maje zaradi poslov njegovega podjetja z državo. Zoper njega sta SDS in NSi že vložili obtožnico. In če Bratuškova verjame Jakičevi obljubi o odstopu, pri Omerzelu vse stavi na njegovo vest. V Pozitivni Sloveniji namreč ob omembi Omerzela izpostavljajo nekdanjega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika, ki da je z odstopom (zaradi očitkov o »nehigieničnosti«) postavil visoke standarde politične odgovornosti, ki jo zdaj pričakujejo od vseh koalicijskih partnerjev. Zato pravzaprav vračajo žogico Omerzelovi Državljanski listi, ki mora ukrepati tudi zaradi »načelne izjave prvaka DL Gregorja Viranta o Stepišniku«. O Omerzelu se bodo mnenja verjetno kresala še nekaj časa, o Romanu Jakiču naj bi razpravljali že v teh dneh.
In čeprav je veliko govora o 'visokih standardih politične odgovornosti in ravnanja', je vlada Alenke Bratušek v samo nekaj mesecih že prestala glasovanje o zaupnici, interpelaciji dveh ministrov in dva ministrska odstopa. Zato bi si lahko dovolili reči, da bi morala današnja politika držati visoke standarde predvsem pri imenovanju in ne odstopu ministrov.