Slovenija

Tožilstvo zahteva sodno preiskavo Koklovih poslov

STA/M.J.
13. 12. 2013, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Koprsko državno tožilstvo je zahtevalo sodno preiskavo poslov direktorja Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) in občinskega svetnika SD Sebastjana Kokla, poročajo Primorske novice. Preiskavo je zahtevalo tudi zoper nekdanjega predsednik nadzornega sveta ŠOUP Gorana Sambta.

Thinkstock

Po neuradnih podatkih časopisa je tožilstvo zahtevo za preiskavo vložilo zaradi več kaznivih dejanj, ki naj bi jih storila Kokl in Sambt. Kokl naj bi kot direktor ŠOUP zlorabil položaj, enakega kaznivega dejanja pa naj bi bremenili tudi Sambta. Oba sta osumljena tudi ponarejanja poslovnih listih, Kokl pa še poneverbe.

Koprski policisti so ovadbo zoper Kokla na tožilstvo vložili marca, potem ko so leta 2012 opravili hišno preiskavo na sedežu ŠOUP. Kokl naj bi po ugotovitvah kriminalistov s ponarejanjem listin prišel do položaja direktorja, tam pa z zlorabo položaja in ponarejanjem listin na račun svojega samostojnega podjetja nakazal večjo količino denarja, saj naj bi študentski organizaciji in njenim zavodom izstavljal fiktivne račune za svetovanje. Tako naj bi v nekaj letih neupravičeno pridobil več 10.000 evrov koristi.

Poleg tega naj bi po ugotovitvah kriminalistov nekaterim podjetjem svojih prijateljev iz računa ŠOUP nakazoval denar, čeprav je vedel, da gre za fiktivne račune. Med drugim naj bi podjetju Garmond, ki je upravljalo s študentskim hostlom, omogočil 118.000 evrov neupravičene premoženjske koristi. Zato so kriminalisti ovadili tudi lastnika podjetja Gorana Sambta.

Kokl za komentar danes za STA ni bil dosegljiv, v četrtek pa po poročanju Primorskih novice še ni bil seznanjen s tem, da bi se v postopku kaj premikalo. Ob kriminalistični preiskavi na sedežu ŠOUP je Kokl sicer dejal, da se kriminalistične preiskave veseli.

Na informacijo o zahtevi za sodno preiskavo pa so se danes odzvali v Študentski listi Burja. Kot so zapisali, od pristojnih organov v ŠOUP in Študentski organizaciji Slovenije pričakujejo, da bodo v najhitrejšem času pričeli s postopki ugotavljanja kršitve delovnih obveznosti in sprožili ustrezne disciplinske postopke zoper Kokla in Sambta.