Slovenija

Kaj bo kriminalistom povedal minister Jakič?

STA/S.A.
11. 12. 2013, 17.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaključil hišne preiskave, ki so jih kriminalisti opravljali na območju ljubljanske policijske uprave, iz pridržanja pa sta bili izpuščeni obe osebi. Obrambni minister Roman Jakič, sicer nekdanji direktor Zavoda Tivoli, ki se je danes vrnil iz Moskve, bo zaslišan v prihodnji dneh, so za STA pojasnili na NPU.

Mediaspeed

Preiskovalni urad je v v okviru predkazenskega postopka na podlagi odredb sodišča izvedel sedem hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb. Aktivnosti so bile usmerjene v iskanje dokazov za utemeljitev suma zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in preslepitve pri pridobitvi posojila.

Hišne preiskave so danes v njegovi odsotnosti potekale tudi pri Jakiču. Minister bi se sicer moral že v torek vrniti iz Moskve, vendar pa se je zaradi okvare letala slovenska delegacija iz Rusije vrnila šele danes popoldne.

Kar se tiče suma zlorabe položaja, je preiskava usmerjena zoper odgovorno osebo javnega podjetja iz Ljubljane, ki se ukvarja z energetiko, ki je leta 2010 podpisal pogodbo o najemu prostorov hladilnice v športnem parku Stožice, kasneje pa še aneks v vrednosti skoraj tri milijone evrov. S tem je gospodarski družbi pridobil protipravno premoženjsko korist.

Po informacijah spletnega Večera so v zadevo vpleteni Mestna občina Ljubljana, podjetje Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, Zavod Tivoli ter podjetje Grep. Grep oziroma Uroš Ogrin naj bi nagovorila občino, Zavod Tivoli in Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, da so z njimi sklenili pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov Stožice, letna najemnina pa je znašala 1,8 milijona evrov.

Po sklenitvi te pogodbe je Grep lahko prejel posojilo od NLB v višini 115 milijonov evrov oziroma njen prvi del, 50 milijonov evrov, saj je bila garancija za vračilo posojila prav pogodba, vredna 1,8 milijona evrov. Posojilo naj bi Grep dobil pri NLB.