Slovenija

Jakič bo zaslišan po vrnitvi v Slovenijo

STA/M.J.
11. 12. 2013, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v hišnih preiskavah išče dokaze kaznivih dejanj na škodo ljubljanske gospodarske družbe pri sklenitvi pogodb glede najema prostorov v Stožicah. Med preiskovanci je tudi obrambni minister Roman Jakič, nekdanji direktor Zavoda Tivoli, ki bo po napovedih direktorja NPU Darka Majheniča zaslišan, ko se vrne iz Moskve.

Mediaspeed

Današnje aktivnosti kriminalistov so usmerjene v iskanje dokazov za utemeljitev suma zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in preslepitve pri pridobitvi posojila, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Majhenič. Preiskovalci so v času preiskave začasno pridržali dve osebi.

Kar se tiče suma zlorabe položaja, je preiskava usmerjena zoper odgovorno osebo javnega podjetja iz Ljubljane, ki se ukvarja z energetiko, ki je leta 2010 podpisal pogodbo o najemu prostorov v Stožicah v vrednosti skoraj tri milijone evrov.

S tem je, kot je dejal Majhenič, gospodarski družbi pridobil protipravno premoženjsko korist. "Pri tem je vedel, da sklenitev teh pogodb ni potrebna, saj je bilo jasno, da bo javno podjetje te prostore dobilo brezplačno v uporabo," je poudaril direktor NPU.

V zvezi s preslepitvijo pri pridobitvi ugodnosti pa je osumljenih več oseb. Osumljeni družbi sta, kot ugotavljajo kriminalisti, pogodbo o najemu posojila z banko sklenili, čeprav sta vedeli, da družbi ne izpolnjujeta vseh pogojev. "Kljub temu so predstavnikom bank predložili lažni dogovor o upravljanju in najemu parkirnih mest, čeprav so vedeli, da je dogovor namenjen le za izpolnitev pogojev črpanja posojila. Pri tem so jim pomagale tri osebe," je pojasnil Majhenič.

Podlaga za današnje aktivnosti so izsledki, do katerih so kriminalisti prišli na podlagi ugotovitev iz lanskega septembra, ko so preiskovalci NPU opravili več hišnih preiskav.

Po informacijah spletnega Večera so v zadevo vpleteni Mestna občina Ljubljana, podjetje Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, Zavod Tivoli ter podjetje Grep. Grep oziroma Uroš Ogrin naj bi nagovorila občino, Zavod Tivoli in Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, da so z njimi sklenili pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov Stožice, letna najemnina pa je znašala 1,8 milijona evrov.

Po sklenitvi te pogodbe je Grep lahko prejel posojilo od NLB v višini 115 milijonov evrov oziroma njen prvi del, 50 milijonov evrov, saj je bila garancija za vračilo posojila prav pogodba vredna 1,8 milijona evrov. Posojilo naj bi Grep dobil pri NLB.

Med pridržanimi naj bi bili po poročanju medijev odgovorni osebi Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, nekdanji direktor Samo Lozej in sedanja direktorica Mateja Duhovnik, ki je prej vodila Dars, vendar so v družbi zagotovili, da Duhovnikova ni pridržana. Lozej je okrog 12.30 zapustil prostore NPU, njegov odvetnik Gorazd Fišer pa je dejal, da je preiskava potekala korektno.